Paminklą nugabeno, o atlikti Vytauto Didžiojo vaidmens turbūt nepavyks

D. Mazurkevičius prie paminklo, sveriančio net 12 tonų.

Šiemet liepos 15 dieną minimos 610-osios Žalgirio mūšio metinės. Pergalė, pasiekta Žalgirio mūšio lauke, – tai laimėta kova dėl tautos išlikimo ir valstybės ateities.
 Iniciatyvą įamžinti šią pergalę atidengiant paminklą Griunvaldo lauke, Varmijos-Mozūrijos vaivadijoje, Lenkijos Respublikoje, kilo Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės ir Lietuvos kariuomenės Rezervo karių asociacijos atstovams. Paminklo autorius yra Valentinas Šimonėlis iš Utenos. Paminklą skulptorius sukūrė iš Alfredo Aiduko, ūkininko iš Kupiškio rajono Adomynės kaimo, rasto rausvo atspalvio riedulio. Jis ant paminklo iškalė Vytį ir žodžius: „Nuo dėkingos Lietuvių tautos – už pergalę“.
Prie šio projekto vykdymo daug prisidėjo ir Lietuvos kariuomenė bei jai atstovaujantis mūsų kraštietis Donatas Mazurkevičius, Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento pilietiškumo ugdymo vyr. specialistas. Ne vienus metus, minint Žalgirio mūšio metines istoriniame Griunvaldo lauke Lenkijoje, jis atliko Vytauto Didžiojo vaidmenį. Šiemet, pasak D. Mazurkevičiaus, tai būtų jau vienuoliktas kartas, tačiau šios inscenizacijos jubiliejiniais metais atsisakyta dėl siautėjančio koronaviruso. „Mūšio paminėjimas vyks, bus perkirpta paminklo atidengimo juostelė, bet renginys bus mažesnio formato, be didelio skaičiaus žiūrovų“, – teigė D. Mazurkevičius.
Įdomu tai, kad ir savo muziejuje „Jotvingių kiemas“ jis yra įsteigęs Vytauto Didžiojo gatvę.  
Kariuomenė padovanotą ūkininko akmenį paminklui atgabeno iš laukų. O vakar po iškilmingo paminklo išlydėjimo iš Sirutėnų į Griunvaldo lauką kariuomenė, D. Mazurkevičiaus teigimu, organizavo paminklo nuvežimą ir į Lenkiją karine technika, kuria gabenami tankai, iš Vytenio bataliono. Paminklas sveria apie 12 tonų. Jo aukštis – daugiau kaip 2 metrai.
Nuo Sirutėnų iki Lietuvos valstybės sienos vilkiką, vežantį paminklinį akmenį, lydėjo Lietuvos kariuomenės baikerių klubo „Perkūnas“ motociklininkai.
Dalia Nemunytė, “Lazdijų žvaigždė”

 

 

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Labai maloni žinia. Pagarba A.Aidukui, skulptoriui V.Šimonėliui, nenuilstančiam žemiečiui D.Mazurkevičiui ir visiems kitiems prisidėjusiems prie paminklo įdėjos įgyvendinimo.

"Nenormalus "komentaras... Be klaidų,su skyrybos ženklais ir lietuviškomis raidėmis.Ir parašytas gerai.Mažai tokių pasitaiko.Ačiū autoriui.

Yra toks posakis "Bus duonos - bus ir žaidimų". Mano nuomone - ką veiktų kariuomenė jeigu nebūtų žaidimų? Dabar gi, - duonos - sočiai. Taigi - yra ir žaidimų...