A. Mikelionis: pirmieji naujos rajono valdžios metai išsiskyrė kova prieš laisvą žodį

Šiemet balandžio 15 dieną suėjo lygiai vieni metai, kai darbą pradėjo naujoji Lazdijų rajono taryba ir iškilmingai prisiekė jaunoji Lazdijų merė A. Miškinienė. Kaip yra įprasta, tokia proga valdžia pasakoja apie per pirmus metus nuveiktus darbus, o merė rajono tarybai pateikia savo darbo metinę ataskaitą. Pastarosios kol kas negirdėjome dėl visiems suprantamos priežasties – koronaviruso pandemijos ir įvesto karantino.
Karantinas karantinu, bet tai jokiu būdu netrukdo rajono merei pristatyti pagrindinius per metus nuveiktus darbus rajono spaudai. Bet klausinėjama opozicijai palankaus Lazdijų rajono savaitraščio merė elgiasi arogantiškai ir leidžia sau į kai kuriuos klausimus neatsakinėti arba liepia palaukti jos metinės ataskaitos, kuri bus pateikta artimiausiame Lazdijų rajono tarybos posėdyje po karantino. Bet gal merė dar tam nepasiruošusi ir be lapelio net negali įvardinti nors penkių svarbiausių savo atliktų darbų? Juk tai turėtų būti visiškai nesunku ir paprasta. Bet šis nemalonus atvejis netapo išimtimi bendraujant su jai neįtikusiu laikraščiu per pirmus jos valdymo metus. Kuo gi sakykite nusikalto minėtas Lazdijų savaitraštis? Paprasčiausiai tuo, kad leido sau kritikuoti dabartinę rajono valdžią ir merę A. Miškinienę. Koks neregėtas ir negirdėtas įžūlumas!
Niekas net nesiginčija, kad buvo nuveikta daugelis svarbių rajonui ir jo žmonėms darbų ir apie juos ne kartą buvo rašyta Lazdijų rajono savivaldybės tinklalapyje,  feisbuko paskyroje bei spaudoje. Apie tai buvo galima paskaityti įvairių Lazdijų rajono savivaldybei priklausančių įstaigų tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose. Niekas to neketina paneigti ir nepaneigs, bet vos tik žiniasklaidoje pasirodo straipsniai, abejojantys vienu ar kitu Lazdijų rajono savivaldybės sprendimu ar merės nuveiktais darbais, tai iš karto yra vertinama kaip purvo pylimas, juodinimas, asmeninis kerštas ir neapykanta, o ne elementari kritika. Susidaro toks įspūdis, kad rajone egzistuoja tik dvi nuomonės: viena teisinga ir neklystanti – valdžios, bet kokia kita nuomonė – neteisinga ar išgalvota. Laisvas žodis yra pagrindinis demokratijos pasiekimas. Be jo bet kokie, kad ir patys geriausi ir nuostabiausi, valdžios sprendimai ir pasiekimai yra nieko verti, nes nė viena valdžia ir nė vienas meras nėra neklystantys. Klaidų daro absoliučiai visi, o žiniasklaidos prievolė yra klaidas ir nevykusius ar blogus valdžios sprendimus paviešinti.
Tad pirmaisiais savo valdymo metais Lazdijų rajono valdžia ir merė A. Miškinienė ypač neigiamai išsiskyrė kova prieš žodžio laisvę ir kitą nuomonę. Lazdijuose yra du savaitraščiai, tad atrodytų, kad vietos po saule turėtų užtekti visiems, bet... Rudenį visi skaitytojai savo akimis išvydo Lazdijų rajono merės A. Miškinienės rekomendaciją Lazdijų rajono savivaldybei pavaldžioms įstaigoms prenumeruoti konkretų Lazdijų rajono laikraštį. Tai buvo tikras akibrokštas žodžio laisvei ir pasityčiojimas iš demokratijos. Be to, ir žmonės buvo palaikyti kvailiais, nes, matot, patys niekaip negali suprasti, ką jiems skaityti. Žinoma, merė ir jos pavaldiniai pradėjo aiškinti, kad tai tik rekomendacija ir kiekvienas gali elgtis kaip tinkamas. Bet imk ir nepaklausyk savo viršininko rekomendacijos ir pats pamatysi, kas iš to išeis.
Elementariu nepasitenkinimu kita nuomone ir reiškiama kritika Lazdijų rajono valdžia neapsiribojo. Ji ėmėsi gerai organizuotos viešųjų ryšių akcijos prieš vieną asmenį, kuris nuolat savo publikacijose kritikuoja Lazdijų rajono valdžią ir merę A. Miškinienę. Pastarosios supratę, kad kritinių publikacijų autoriui burnos neužčiaupsi, įvairių asmenų straipsnių serija bandė sumenkinti valdžios kritiko reiškiamą nuomonę. Galima net neabejoti, kad ši Lazdijų rajono valdžios sugalvota viešųjų ryšių akcija tęsis tol, kol bus rašomos kritinės publikacijos Lazdijų rajono valdžios ir Lazdijų merės A. Miškinienės atžvilgiu.

Algimantas Mikelionis

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

nesusireikšmink, nėra čia prieš ką kovoti.

Be to, Lazdijų rajono savivaldybė cenzūruoja komentarus facebooke - trina nepalankias ir kritines nuomones savo facebooko paskyroje. Gėda!

Reiks kiba ir lazdijuzvaigzde nustot pirk jei toliau sitam purvo pylejui tribuna duos

Bet ar tau būtų įdomu vien liaupses valdžiai skaityt?

o be valdžios jau neliko apie ką parašyti laikraštyje? Nejuokinkit. Nereikia tų liaupsių, bet nereikia ir nukvakusio pezėjimo gi mes žmonės patys matom kas yra kas, o va šitam ...vaidenas tai kovos tai karai tai...

Reikia tik džiaugtis, kad Lazdijų valdžia yra kritikuojama. Nejaugi norit, kad mūsų rajonas būtų kaip Baltarusija, kur vienintelis teisus ir neklystantis yra batiuška Lukašenka. Demokratinėje valstybėje klysta visi, o apie valdžios klaidas būtina rašyti.

Kritika ir pasityčiojimas yra du skirtingi dalykai, reikia visiems tą suprast.

Tau niekas netrukdo išmokti atskirti. Mes tai atskiriam.

O kas tie mes?

Pirk, pirk, ten vien liaupsėm užsiima. Pudrina žmonėms smegenis.

Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to mention that I have really loved browsing <br> <br> your blog posts. After all I'll be subscribing on your feed and I am hoping <br> <br> you write once more very soon!<br> <br> <br> <br> Check out my web site - <a href="https://affect-your-health.blogspot.com/2023/03/saving-money-on-your-next-shein.html">From Hobby to Business: Saving Money on Your Next Shein Purchase with Coupon Codes: A Comprehensive Guide</a>

Hello there, just became alert to your blog through <br> <br> Google, and found that it is really informative.<br> <br> <br> <br> I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you <br> <br> continue this in future. Many people will be benefited from your writing.<br> <br> Cheers!<br> <br> <br> <br> my page - emb en vente en ligne sans problème - https://www.assembble.com/board//bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=877925

MIkelionis pats kiba meri insimylejis uztat apie nieka kita ir nebraso

Kad jam merai - vyrai labiau patinka... Baltarusija, jei ne Šiaurės Korėja, jau pabuvom prie antakio. Perverskit to meto dzūkžnias - ten tikrai galima susidaryt įspūdį, kad Meras - Saulė buvo absoliutus dorovės - kompetencijos -darbo ir gyvenimo be klaidų įsikūnijimas? Dabar šitas "laisvo žodžio gynėjas" tikina, kad tokių būti negali... Tai melavo jis mums tuomet, kai uoliai kūrė neklystančiojo kultą, ar dabar...?

Palauk, palauk, taigi buvo "Lazdijų žvaigždė", kurioje Danauskienė su kompanija beveik kiekviename numeryje pliekė A.Margelį be jokio gailesčio. Taip kad nereikia skleisti demagogijos, kad anksčiau nebuvo valdžios kritikos. Buvo ir žymiai daugiau. Užtat dabar Danauskienė tyli kaip pelė po šluota, nes jai tai paprasčiausiai apsimoka.

Tai tu ne lzvaigzdes ar Danauskienės, o savo ir knygynėlio laikraščio, kuriam advokatauji ir skelbi persekiojamu, poziciją paaiškink. Kodėl, kai Margelio pavardė ne tik žvaigždėje, bet ir visos šalies žiniasklaidoje (net humoro laidose) buvo tapusi nepotizmo, valdžios naudojimo savo ir šeimos narių asmeninių poreikių tenkinimui sinonimu, dzūkžinės kažkodėl savo šventos pareigos kritikuot valdžią nevykdė, o jas skaitant tas, net savos partijos išsižadėtas veikėjas buvo vaizduojamas praktiškai kaip antrasis mesijas. Miškinienė per pirmuosius darbo metus nei į kokį viešųjų pirkimų skandalą neįsivėlė, nei STT sudomino, nei iš ją delegavusios partijos vejama, tai va ir lieka didžiausia metų "klaida" tai, kad knygyno laikraštukas neprenumeruojamas, kaip anksčiau, į kiekvieną savivaldybės ir jos įstaigų kabinetą. Tokiu būdu netekęs didžiosios dalies prenumeratorių ir dar tūkstantinių savivaldybės dotacijų už ištisus puslapius užimdavusių potvarkių spausdinimą, minėtasis makulatūros ryšulys stovi ant bankroto slenksčio, nes eiliniam statistiniam rajono skaitytojui jau seniausiai yra neįdomus, net ir išsitraukęs surūdijusį, samanomis bei voratinkliais apaugusį prievolės kritikuot valdžią kardą. Štai ir visa "kovos prieš laisvą žodį" esmė.

Visiškai pritariu tavo mintims. Merė tikra šaunuolė! Parodė vietą "Dzūkų žinioms", vasarą pakviesta į LRT radijo laidą pamokė jos vedėją kaip reikia elgtis, dabar trinami nepalankūs komentarai iš savivaldybės facebooko paskyros. Taip ir toliau! Tegyvuoja iš tiesų laisvi ir laimingi Lazdijai!!!