Dvidešimt pirmoji karantino diena: Verbų sekmadienį maldos Lazdijų šv. Onos bažnyčioje ir kitose parapijose vyko neįprastai...

Verbų sekmadienį šv. Mišios buvo aukojamos Lazdijų  bažnyčioje. Verbų sekmadienis – itin didelė ir svarbi šventė. Situacija sudėtinga, dvasininkai taip pat griežtai laikosi karantino laikotarpiu nustatytų rekomendacijų, gyventojų sveikata pati svarbiausia. Taip, net patys seniausi Lazdijų miesto gyventojai neprisimena tokių laikų, kad Verbų sekmadienį ar per Velykas bažnyčia būtų tuščia, tačiau visi supranta priežastis ir žino vardan ko šiais metais Verbų sekmadienis yra kitoks. Dvasininkai tautai šiomis dienomis transliuoja žinią, kad melstis galima bet kur, dalyvauti mišiose virtualioje erdvėje, daugiau dėmesio skirti sau ir artimiesiems. Svarbu tai, kad kai kovo 16 dieną Lietuvoje dėl koronaviruso COVID-19  grėsmės buvo paskelbtas karantinas, Lietuvos vyskupų konferencija pasiūlė Lietuvos gyventojams atidėti ir planuotas krikšto, santuokos apeigas bažnyčioje. Tikintieji bendrai maldai namuose kviečiami kasdien 20 val. skambant bažnyčių varpams. Merės Ausmos Miškinienės teigimu, šiandien labai svarbu padėti sunkiau gyvenantiems ar tiems, kuriems mūsų dėmesys, kad ir nuotoliniu būdu, yra labai reikalingas. Atjauta ir nuoširdi pagalba yra mūsų tikėjimo išraiška - nestokokime jos, teigė ji, sveikindama visus tikinčiuosius šią gražią  Verbų sekmadienio dieną.

Lazdijų turizmo informacinio centro darbuotojai, dirbdami nuotoliniu būdu, ruošiasi naujam sezonui ir tiki, kad jis bus sėkmingas. Jų darbo rezultatas akivaizdus. Internete mirga informacija: gražiausių ir įdomiausių Lazdijų krašto vietų nuotraukos ir tų vietų aprašymai turistams, kurie galės čia apsilankyti, kai pasibaigs karantinas. Centro direktorius Mantas Sabaliauskas, kuris nuo šio pavasario vadovauja ir Lietuvos turizmo  informacijos centrų asociacijai, informavo, kad asociacija šiuo metu sėkminga bendradarbiauja su Lietuvos turizmo ir laisvalaikio naujienų portalu We love Lithuania, kuris  kviečia keliauti ir atrasti Lietuvą, taip pat – ir Lazdijų rajoną, jo dar nematytas vietas. Bendradarbiaujant su Druskininkų turizmo informacijos centru sukurtas internetinis puslapis Atrask Dzūkiją, kuriame vasarą praleisti Lietuvoje planuojantys keliautojai gali pamatyti įdomius turistinius maršrutus, objektus, pramogų ir poilsio vietas Dzūkijoje.

 Savivaldybės paruoštuose būstuose sviizoliacijai šiandien  dar gyvena 21 rajono gyventojas. Naujų gyventojų nuo vakar, kai buvo uždaryti visi skrydžiai ir keltai,  išskyrus krovinių ir prekių tiekimo transportą bei keltą maršrutu Kylis-Klaipėda-Kylis, į rajoną neatvyko.

 Dvidešimt pirmoji karantino diena rajone baigiasi ramiai – sergančiųjų dėl koronaviruso COVID –19 neturime. Nors šiandien diena buvo itin saulėta ir šilta, Lazdijų gatvės yra tuščios. Gyventojai griežtai laikosi karantino taisyklių. Nuoširdžiai dėkojame Jums, mielieji, už šį supratingumą. Statistiniai duomenys nuolat kinta, tačiau jau žinoma, kad Lietuvoje per praėjusią parą užfiksuota 40 naujų susirgimų. Iš viso šiuo metu serga 811 gyventojų. Per parą paimtų ėminių įtariamam susirgimui dėl COVID-19 ištirti skaičius – 2269.

Vyriausybė yra pasirengusi svarstyti karantino sąlygų laipsnišką švelninimą prekybos vietose ir maitinimo įstaigose, jei situacija dėl koronaviruso plitimo išliks stabili.  Apie tai vienoje savaitės pabaigoje surengtų spaudos konferencijų kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jo teigimu, kol kas apie konkrečių apribojimų sumažinimą negalima kalbėti, nes turime ligos dėl koronaviruso COVID –19 augimą. Tačiau turime ruoštis, kaip išeidinėsime iš  karantino situacijos ir turime pradėti galvoti, kokiomis aplinkybėmis gyventojai galėtų būti plačiau išleidžiami, atgaivinant tam tikras pardavimo vietas, galbūt viešojo maitinimo įstaigas ir nustatant tam tikras sąlygas.  Ministras pažadėjo, jog sprendimai bus priimami tik po konsultacijų su infektologais ir epidemiologais, kad dėl priemonių švelninimo vėl neprasidėtų staigus koronaviruso skaičiaus augimas. Jis sakė, kad siekiant sumažinti rizikas ir sekant kitų šalių pavyzdžiu, būtų galima privalomai tikrinti žmonių kūno temperatūrą, įpareigoti juos dėvėti apsaugines kaukes ir pirštines, registruoti mobiliąją aplikaciją, kad būtų galima atsekti kontaktus užsikrėtimo atveju.

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Mere vienoj kaimo parduotuveje vyras dirba su fura o zmona pardaveja, ar tai normalu ? Ar nereiketu ir jai prisilaikyti ir nors laikinai nedirbti.

Įdomu, kokioj ten kaimo parduotuvėj vyras dirba su fūra. Tai bent kaimo parduotuvė! Ir aš noriu savam kaime turėt tokią parduotuvę.

Parduotuve turet nenuodeme, bet laikytis taisykliu turi visi. Ir jei vyras furistas o zmona pardaveja pirkejai tikrai atsirinks ir i tokia parduotuve gal neis?