Dvidešimtoji karantino diena: gauta didelė apsaugos priemonių siunta, pagalbą siūlo 87 rajono savanoriai...

Viena džiugiausių naujienų – į mūsų savivaldybę ir jos įstaigas atkeliavo nemaža apsaugos priemonių siunta. 500 respiratorių savivaldybę pasiekė vakar po pietų. 100 jų iškart buvo perduoti Lazdijų ligoninei. Savivaldybės administracijos Vietinio ūkio skyriaus vedėja Indrė Adomynienė informavo, kad dar 2000 respiratorių FFP2 ir  2700 medicininių kaukių iš Kauno buvo parvežtos vakar vėlai vakare. Jos bus išdalintos rajono savivaldybės įstaigoms – visuomenės sveikatos biurui, savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centrui, ligoninei, mokykloms, seniūnijoms ir kitoms. Apsaugos priemonių siuntą gavo ir pirminės sveikatos priežiūros įstaiga UAB „Gilona“. Svarbiausiose kovos prieš COVID-19 vietose dirbantys žmonės, ypač medikai,  socialiniai darbuotojai, kasdien teikiantys būtiniausias paslaugas mūsų rajono žmonėms, galės jaustis saugiau.  

Antroji džiugi naujiena – sergančiųjų dėl koronaviruso COVID-19 mūsų rajone nėra. Esame tikrai atsakingi – parduotuvėse, vaistinėse ir net Lazdijų miesto gatvėse žmonės dėvi medicinines kaukes, respiratorius. Nepraraskime budrumo, nes Lietuvoje situacija ir toliau lieka sudėtinga: per praėjusią parą nustatyti 75 susirgimo dėl COVID-19 atvejai, iš viso šiuo metu serga 771 šalies gyventojas. Skaudi žinia – užregistruota jau dešimtoji koronaviruso COVID-19 auka. Ja tapo garbaus amžiaus klaipėdietė medikė. Pati per gyvenimą išgydžiusi šimtus pacientų. Reiškiame nuoširdžią užuojautą jos artimiesiems.

 Sparčiai didėja rajono savanorių, susibūrusių padėti seniems, vienišiems ar dėl kitokių priežasčių negalinčių apsitarnauti žmonėms, gretos. Šiuo metų jų – jau 87. Prie savanorių šiomis dienomis prisijungė kultūros centro, turizmo informacinio centro, Dzūkijos VVG ir kitų rajono įstaigų darbuotojai. Jie siūlosi ne tik parnešti maisto produktų ar vaistų, bet ir teikti reikiamą informaciją telefonu ar elektroniniu paštu, pasikalbėti, pabendrauti – vienišiems žmonėms kartais to labiausiai reikia. Savanorių komandoje yra ir kvalifikuotų psichologų, galinčių teikti reikiamą pagalbą. Ne vienas mūsų rajono savanoris taip pat yra užsiregistravęs Nacionaliniame savanorių pagalbos koordinavimo centre „Stiprūs kartu“, iš kurio taip pat gauna užduotis pagal gyvenamąją vietą.  Ir toliau kviečiame registruotis visus, galinčius padėti silpniausiems mūsų bendruomenės nariams,  Primename, kad savanorių pagalbą rajono savivaldybėje koordinuoja  jaunimo reikalų koordinatorė Asta Grėbliūnienė. Kreiptis telefonu +370 619 69 436 arba el. p. asta.grebliuniene@lazdijai.lt.

Jau penktasis rajono gyventojas, grįžęs iš užsienio ir atlikęs saviizoliaciją savivaldybės pritaikytame būste, išvyko į namus. Šiuo metu mūsų paskirtose patalpose dar gyvena 21 saviizoliaciją atliekantis rajono gyventojas. Vakar iš užsienio  autobusais grįžusi mergina, kurią iš Latvijos parsivežėme savivaldybės pritaikytu transportu, saviizoliaciją atliks namuose. Primename, kad nuo šiandien vidurnakčio į Lietuvą  yra sustabdyti skrydžiai bei keltai. Išimtis – krovinių ir prekių tiekimo transportas bei keltas maršrutu Kylis-Klaipėda-Kylis. Skrydžiai keleiviams vežti bus vykdomi tik  gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą leidimą. Papildomi apribojimai pradedami taikyti ir į Lietuvą iš užsienio grįžtantiems tolimųjų reisų vairuotojams – jiems įvedama privaloma 14 dienų izoliacija nuo atvykimo į šalį dienos. Šis terminas galės būti trumpesnis, jei išvykstama į reisą anksčiau. Tarptautiniuose valstybės sienos perėjimo punktuose visus iš užsienio grįžtančius žmones dėl koronaviruso infekcijos simptomų tikrins Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai.

Saviizoliaciją  atliekančius asmenis, pagal savivaldybės pateiktus adresus, ir savaitgaliais kontroliuoja rajono policijos komisariato pareigūnai. Lazdijų policijos komisariato viršininkas Vidmantas Kondrackis šiandien informavo, kad pažeidimų  saviizoliaciją atliekantys asmenys iki šiol nepadarė.  Seimas jau priėmė įstatymą, kuris numato didesnes baudas už karantino taisyklių pažeidimus. Fiziniams asmenims jos siekia nuo 500 iki 1500 Eur, juridinių asmenų vadovams ir kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 iki 6000 Eur. Administracinių nusižengimų protokolus jau turi teisę surašyti ir policijos pareigūnai.

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Kažin kiek tirta gyventojų iš mūsų savivaldybės?Gal kas žinot...

Kas rašo šitus lempinius straipsnius?