Vicemeras A. Klėjus: „Tyrimas vyksta – neplatinkime nepatikrintos informacijos“

Audrius Klėjus, Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras

Lazdijų krašto muziejų ištiko skaudi netektis – nusižudė jo darbuotojas. Muziejuje jis dirbo ilgiau nei septynerius metus. Kolegos jį pažinojo kaip atsakingą darbuotoją, nuoširdų bei jautrų žmogų. Nors nuo jo mirties praėjo jau dvi savaitės, rajono bendruomenėje, socialiniuose tinkluose apie šį įvykį dar daug diskutuojama, girdime įvairių interpretacijų.
Suprantame, kad bendruomenės nario savižudybė sukelia daug prieštaringų jausmų ir klausimų. Nors nesužinosime, kodėl žmogus nusprendė pasitraukti iš gyvenimo, tačiau specialistai teigia, kad savižudybių negalima paaiškinti lengvai, joms priskiriant tik vieną priežastį. Dažniausiai tai yra sudėtingo ir ilgalaikio žmogaus vidinio proceso išdava. Paprastai savižudybė būna susijusi su psichologiniais sunkumais, o juos galima įveikti. Todėl labai svarbu kreiptis pagalbos, jei jaučiatės prislėgti ar sutrikę, taip pat paraginti tai padaryti draugus, artimuosius.
Reaguodama į žiniasklaidoje pasklidusius gandus apie galimą Lazdijų krašto muziejaus direktorės Dainos Pledienės neetišką elgesį darbovietėje, savivaldybės merė Ausma Miškinienė pasirašė potvarkį, kuriuo sudarė komisiją jiems ištirti ir, kol vyksta situacijos tyrimas, laikinai nušalino muziejaus direktorę nuo pareigų. Šios komisijos pirmininku esu paskirtas aš. Noriu informuoti, kad komisija jau ne kartą posėdžiavo, aptarė tyrimo darbų eigą, taip pat kreipėsi į Krizių įveikimo centro specialistus dėl konsultacijų ir psichologinės pagalbos visiems, kuriems jos reikia ar gali prireikti. Atkreipiu dėmesį, jog komisija tiria tik su Lazdijų krašto muziejaus darbuotojų bei jo direktorės funkcijomis susijusius faktus. Tačiau komisija nesirengia pateikti kaltinimų ar ieškoti savižudybės priežasčių, nes to dėl objektyvių priežasčių tiesiog neįmanoma padaryti. Jeigu tyrimo metu paaiškėtų duomenų apie netinkamą muziejaus direktorės elgesį, savivaldybės vadovai imsis priemonių padėčiai Lazdijų krašto muziejuje taisyti. Noriu pabrėžti, kad savižudybė yra ilgalaikio žmogaus vidinio proceso rezultatas ir dažniausiai neturi vienos priežasties. Todėl negalime šio tyrimo ar konkretaus asmens sieti su savižudybės priežastimi. Skatiname visus susilaikyti nuo bet kokių kaltinimų, priekaištų ar komentarų.  
Tragiškos ir netikėtos muziejaus darbuotojo mirties aplinkybės gali sukelti įvairių reakcijų, kelti skaudžių klausimų. Savivaldybės administracija pasiruošusi pasiūlyti paramą ir palaikymą jo bendradarbiams, taip pat ir velionio šeimos nariams. Krizių įveikimo centro specialistai jau konsultuoja savivaldybės, jos administracijos vadovus. Susitikimų metu konsultantai yra pasirengę padėti ir atsakyti į visus mums rūpimus bei per šį laikotarpį iškilusius klausimus.  
Apie skaudžius įvykius visuomet kyla įvairių gandų. Tačiau prisiminkite, kad neteisinga, iškreipta informacija gali labai skaudinti iš gyvenimo išėjusio žmogaus draugus, šeimą ir bendradarbius. Todėl kviečiu neplatinti nepatikrintos informacijos arba spėlionių apie įvykį.  
Tikiu, kad visi kartu išgyvensime šią netektį ir galėsime grįžti į įprastą savo gyvenimo ritmą. Informacijos apie psichologinės pagalbos galimybes galite rasti tinklapyje http://www.tuesi.lt.
Lazdijų r. sav. inf.
Audrius Klėjus, Lazdijų rajono savivaldybės vicemeras

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

tai kodėl platinat?

Manau pirma reikejo istirti o paskui skelbti, o dabar pas mus viskaz atvirksciai.

Tirkite jei jums reikia, zmonems jau seniai viskas aisku. Vyt tokią direktorę ir kuo greiciau

Tyrimas "superinis" bus . Direktorė kasdien Fb toliau publikuojasi apie muziejaus nuveiktus darbus, tai čia nušalinimas. Tai kas tau nuoširdžiai kalbės tokiam klimate. Mato , kad leidžia valdžia toliau "tvarkytis" tai ir išvados bus nuspėjamos-NENUSTATYTA , KAD

Nepatikrintos???? Tai gal gali atsakyt kas ją turi tikrint? TU? Taigi jau kartą neapgynei dviejų darbuotojų. Tai dabar ketini apgint kitus? Nejuokink. Gal geriau papasakok žmonėm kaip buvo tada ir pasakyk kas buvo tie du darbuotojai. Tada nei valkataujančios pelės už tave nebalsuos. žinok žmonės ne durni. Jie žino daug. O jei tau, ponuli reik patvirtintos informacijos paklausk pas buvusius darbuotojus. Jie tau papasakos.