Kas trečias rajono moksleivis gauna nemokamą maitinimą

Lazdijų rajone kas trečias moksleivis gauna nemokamą maitinimą ugdymo įstaigoje, tiek pat iš jų – ir socialinę paramą mokyklinėms prekėms įsigyti.

„Skaičiai parodo bendrą rajono socialinę situaciją“, – sako laikinai rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pareigas einantis Dalius Mockevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, kad moksleivių tėvai, įtėviai ir globėjai nelauktų paskutinių dienų iki mokslo metų pradžios ir jau dabar tvarkytų reikiamus dokumentus mokinių nemokamam maitinimui ir mokyklinių prekių įsigijimui kompensuoti.

Šiais metais mokinio reikmenims įsigyti skiriamų lėšų dydis yra 76 eurai. Pernai ši riba buvo 57 eurai. Dėl prašymų pateikimo reiktų kreiptis į seniūnijas.

Kad būtų užtikrintas sveikos mitybos reikalavimus atitinkantis mokinių maitinimas, nemokamam maitinimui skirtiems produktams įsigyti dienai skiriama ketvirtadaliu didesnė suma nei pernai, pavyzdžiui, pietums iki 1,90 euro.

Mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu šeimos, kuriose jie auga, vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės nei 183 eurai.

Išimties atvejais (ligos, nelaimingo atsitikimo, netekus maitintojo, kai motina ar tėvas vieni augina vaiką, kai bendrai gyvenantys asmenys augina tris ir daugiau vaikų ar bent vienas iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienas gyvenantis asmuo yra neįgalus) socialinė parama mokiniams gali būti skiriama ir esant didesnėms pajamoms, tai yra kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį neviršija 244 eurų.

„Planuojama, kad naujais mokslo metais tokią paramą Lietuvoje gaus apie 55 tūkst. mokinių. Nemokamas maitinimas ir parama mokinio reikmenims įsigyti skiriama mažas pajamas gaunančių šeimų vaikams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą ar bendrojo ugdymo programas. Praėjusiais metais socialinę paramą mokiniams gavo apie 49,8 tūkst. mokinių iš mažas pajamas gaunančių šeimų“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Situacija Lazdijų rajone – nedžiuginanti. Kaip informavo skyriaus vedėjas D. Mockevičius, iš viso Lazdijų rajono ugdymo įstaigose praėjusį mokslo metų laikotarpį mokėsi 2098 moksleiviai, iš jų – 171 priešmokyklinio amžiaus.

Parama mokyklinėms prekėms įsigyti pernai skirta 691 moksleiviui, kas sudaro 32,9 proc. nuo bendrojo moksleivių skaičiaus rajone.

Nemokamą maitinimą rajone praėjusiais mokslo metais gavo 660 moksleivių, kas sudaro 31,5 proc. nuo bendrojo moksleivių skaičiaus rajone.

Dar liūdnesnė padėtis yra priešmokyklinio amžiaus grupėje. Čia nemokamą maitinimą gavo 64 moksleiviai iš 171, kas sudaro net 37,4 proc. nuo bendro šio amžiaus grupės moksleivių skaičiaus.

Vilma Danauskienė, "Lazdijų žvaigždė"

Autorius: 
"Lazdijų žvaigždės" inf.

Komentarai

Skursta mūsų rajonėlis ....kas trečia šeima prie skurdo ribos...

Tikriausiai rajono darbdaviai '' gerus moka'' atlyginimus...