L. Džiaukštienė: ant rajono slenksčio – mirtį nešanti liga

Metų pabaigoje Lietuvoje vėl suskambo pavojaus varpai dėl klastingos ir sveikatai itin pavojingos ligos – tymų. Gruodžio pabaigoje, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje buvo užfiksuota 17 šios ligos atvejų, o kovo 12-ąją – jau 120. Iš jų maždaug pusė – Kaune, t. y. vos 100 kilometrų atstumu nuo Lazdijų. Apie trečdalis susirgusiųjų – neskiepyti vaikai. Tymų atvejų skaičius kasdien ir toliau auga.
Norėčiau visus dėl šios klastingos ligos įspėti ir priminti, jog vienintelis kelias,  siekiant apsisaugoti nuo šios ligos, yra skiepai. Ypač būtina skiepyti vaikus. Mūsų rajone skiepijama palyginti daug vaikų: 1 doze 2 metų amžiaus vaikų praėjusiais metais paskiepyta 96,46 proc., o 2 dozėmis 6–7 metų amžiaus grupėje paskiepyta 99,3 proc. vaikų. Tačiau kitose savivaldybėse šis skaičius nesiekia ir 90 proc., o tai  sudaro sąlygas tymų virusui plisti, ateityje sukeliant ligos protrūkius. Padėtis itin pavojinga Kaune ir Klaipėdoje.
Labai svarbu, kad kuo daugiau žmonių būtų pasiskiepiję ne tik nuo tymų, bet ir nuo raudonukės bei epideminio parotito. Kad susiformuotų ilgalaikis imunitetas, vaikai nuo šių trijų ligų skiepijami du kartus: pirmąja doze – 15–16 mėn. amžiaus, antrąja – 6–7 metų amžiaus.
Kaip rodo kitų Europos šalių pastarųjų metų patirtis, žmonėms nesiskiepijant gali kilti protrūkių, sukeliančių tūkstančius ligos atvejų ir net nusinešančių dešimtis gyvybių.
Tymai – tai ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų. Tymai ir kitos virusinės ligos, kurias tarsi buvome pamiršę, „išlindo“ po to, kai Lietuvoje atsirado vadinamieji judėjimai prieš skiepus. Dažnai gana žinomi sveikos gyvensenos, sveiko gyvenimo būdo pranašai ragina neskiepyti vaikų, tačiau už galima pasekmes atsakomybės jie neprisiima. Todėl vaikus būtina skiepyti pagal skiepų kalendorių, o suaugusieji, kurie vaikystėje buvo skiepyti nuo šios ligos, tačiau žino, kad turėjo kontaktą su sergančiu asmeniu, turėtų pasiskiepyti iš naujo, nes tymų viruso inkubacinis periodas – 21 diena, o skiepų vakcina suveikia žymiai greičiau.   

Lina Džiaukštienė, rajono savivaldybės administracijos gydytoja

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

tik aš manyčiau skiepai ir vaikams, ir suaugusiems turėtų būti nemokami. Visi skiepai. Ir nereikia sakyt, kad nėra pinigų. Įvairioms nereikšmingoms pramogoms ištratinama be gailesčio. Kodėl nereikšmingoms? Todėl, kad prieš invaldumą ir mirtį jos taip nublanksta. Skiepyčiausi ir aš, bet...

Manau, kad šitai ,,tetukei,, laikas eiti pailsėti , nes sveikatos apsaugos srityje visiškai ,,pravalas,,

Ir dar. Savivaldybės gydytoja turi iš anksto pasirūpinti kur būtų priimamai ir guldomi užkrečiamomis ligomis (tymais ir kt prognozuojamomis užkrečiamomis ligomis, kurių protrūkio laukiama ) sergantys Lazijuose. Juk liga užgriūna netikėtai. Ir tada visi kartu laukiame ilgame koridoriuje priėmimo pas gydytojus. Ar taip stabdoma ar platinama liga?. Prieš pora metų 'Kregždutėje" apsirgo vaikiukas meningokoku, išvežtas greitosios buvo iš darželio į Kauną. Po poros valandų buvo patvirtinta diagnozė :meningokokas. Ir ką manot , vaikai iš abiejų korpusų buvo išsiųsti į tą patį vaikų konsultacijos koridoriuje, dūko ir laukė kokį antibiotiką turės gerti. Tai akivaIZDI NEKOMPETENCIJA. Paskambinau prof. Kėvalui, jis sako tai ką pas jus nėra kas pasirūpina tokiais atvejais, imk tik greičiau savo anūką iš ten. Paskambinau ir poliklinikos vadovui, buvusiam ilgamečiui infekcionistui R. Jurkevičiui, kuris PAMELAVO, kad vaikai atskirti. Taigi gerb. gydytoja dirbkite ir dirbkite ne popieriui, o mums. Ligoniams su tokiomis lakiomis oru plintančiomis infekcijomis turi būti paruošta atskiro įėjimo patalpa.