Azerbaidžano ambasada pakvietė karo žurnalistą

R. Lapaitis (dešinėje) su Azerbaidžano ambasadoriumi Lietuvai T. Garajevu ir profesoriumi V. Landsbergiu.

Azerbaidžano Respublikos ambasadoje Vilniuje įvyko iškilmingas pobūvis, skirtas naujojo ambasadoriaus Tamerlano Garajevo paskyrimui. Dieną prieš tai iš Indonezijos sostinės Džakartos atvykusį ambasadorių priėmė mūsų šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Į renginį buvo pakviesti žinomi Lietuvos politikai, visuomenės veikėjai, diplomatai, spaudos atstovai – tokie kaip profesorius Vytautas Landsbergis, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, ambasadorė Halina Kobeckaitė ir daugelis kitų. Kvietimo sulaukė ir Lazdijų meno mokyklos bei Viešosios bibliotekos darbuotojas Ričardas Lapaitis.
Didelis dėmesys svečiui iš Dzūkijos
Buvęs karo žurnalistas R. Lapaitis išskirtinio dėmesio sulaukia jau iš trečiojo Lietuvai paskirto Azerbaidžano ambasadoriaus. Jo Ekscelencija Tamerlanas Garajevas pakeitė prieš tai dirbusį poną Hasaną Mammadzade, kuris savo diplomatinę misiją tęsia Vidurinėje Azijoje.
Pasak R. Lapaičio, visi ambasadoriai puikiai žino Pietų Lietuvos regioną. Jie atvyksta čia ilsėtis. Į Druskininkų, Birštono kurortus juos privilioja nuostabi, švari gamta, daugybė pramogų ir svetingi vietiniai žmonės.
R. Lapaitis sakė, jog tokio išskirtinio dėmesio sulaukiąs ne vien už praeityje nueitą karo žurnalisto kelią ar dalyvavimą dokumentinio filmo  ,,Begalinis koridorius“ kūrybiniame procese: ,,Svarbūs ir dabartiniai projektai. Kasmet nuvykstu bent į kelis rimtus renginius Europos šalyse. Prahoje greta manęs žodis buvo suteiktas tik Čekijos parlamento vicepirmininkui. Ženevoje į susitikimą atėjo aukšti NATO pareigūnai. Baku vykusiame renginyje dalyvavo net Rusijos Dūmos deputatai, kurie sakė, jog su drąsia R. Lapaičio pozicija sutinka. Deja, realybė yra kitokia ir Rusija išlieka viena iš agresyviausiai nusiteikusių šalių”.
Parodytas filmas apie Čečėniją
Pasak R. Lapaičio, dabar yra populiaru kviesti nevyriausybinių organizacijų atstovus. Ten, kur nesusikalba politikai, gelbsti paprastas požiūris į problemos sprendimą iš šono.
R. Lapaitis yra ir saviraiškos klubo ,,Lazdijų menė“ prezidentas. Jis aktyvus ir rajone vykstančių renginių dalyvis. Vien praėjusią savaitę du kartus buvo parodytas jo filmas apie įvykius Čečėnijoje. Lazdijuose ir Veisiejuose Trečiojo amžiaus universiteto studentai buvo sukrėsti pamatytų vaizdų iš karo zonos. Vieniems jie buvo net per baisūs, tačiau abejingų tikrai nebuvo.
Šios gyvos akimirkos iš praeities prikeltos Viešosios bibliotekos informacinių technologijų specialisto Dainiaus Venckūno pastangų dėka. Kadruose – ir garsių teroristų veidai, ir rusų kareiviai, patekę į čečėnų rankas, ir paprastų žmonių likimai.
Svarbūs projektai ateičiai
R. Lapaitis sakė, jog naujai paskirtas Azerbaidžano ambasadorius Lietuvai T. Garajevas taip pat yra karo pabėgėlis. Jo gimtasis miestas Agdamas, esantis Žemutiniame Karabache – vis dar okupuotas armėnų nacionalistų.
R. Lapaitis 1993 metų vasarą, likus vos trims dienoms iki šio stambaus pramoninio miesto okupacijos, buvo vis dar ten... Paliko griuvėsiais virtusį miestą, tik kai jau buvo apšaudomas paskutinis kelias į laisvę.
Jo Ekscelencija ponas T. Garajevas sakė, jog ateityje tikisi gražaus bendradarbiavimo ir naujų projektų įgyvendinimo.
Pasak R. Lapaičio, ruošiama fotoparoda apie darbą karo pabėgėlių stovyklose. Beje, pernai lazdijietis R. Lapaitis Azerbaidžano sostinėje Baku vykusioje mokslinėje konferencijoje buvo apdovanotas aukso ordinu. Taip pat karo žurnalistą diplomu ir premija įvertino Tarptautinis Europos–Azijos spaudos fondas. Šios įtakingos organizacijos prezidento Umudo Mirzajevo jis paskirtas atstovu Lietuvoje.
Rimvydas Kalvaitis, „Lazdijų reklama“

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Labai nemalonus vekėjas viduryje,mes jam viso labo šunauja

labai nemalonus esi pats, o didžiulė pagarba ir dėkingumas viduryje esančiam prof. V.Landsbergiui.