Įamžintos partizanų kautynės Kirtiliškės kaime

Lazdijų r. Kirtiliškės kaime Lietuvos partizanų kautynių ir žūties vietoje pastatytas tipinis atminimo ženklas, pažymintis 1949 m. sausio 19 d.  šioje vietoje įvykusias Dainavos apygardos Šarūno rinktinės Mindaugo grupės būrio partizanų kautynes su MGB daliniu.  Paminklas pastatytas Lazdijų rajono savivaldybės mero Artūro Margelio iniciatyva bendradarbiaujant su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centru.
Prieš septynis dešimtmečius įvykusias istorines kautynes pažymintį paminklą aplankęs meras Artūras Margelis su patarėju Jonu Gudžiausku bei Lazdijų rajono savivaldybės administracijos atstovais perjuosė trispalve juosta, padėjo gėlių bei uždegė žvakes, minute tylos pagerbė žuvusių kovoje už laisvę atminimą.
Oficiali paminklo Kirtiliškės kaime atidengimo ceremonija numatyta šių metų balandžio 18-ąją – Tarptautinę paminklų apsaugos dieną.
Kautynės Lazdijų r. sav. Lazdijų sen. Kirtiliškės kaime įvyko 1949 m. sausio 19 d. prie Grėbliūnų sodybos.  Dvi valandas trukusio susirėmimo su  MGB daliniu (9 operatyvininkai, 30 kareivių ir 50 stribų) metu žuvo aštuoni iš aštuoniolikos Dainavos apygardos Šarūno rinktinės Mindaugo grupės būrio partizanų.
Lazdijų r. sav. inf.

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Gal kam nors iš Lazdijų krašto žmonių yra kas nors žinoma apie Buračiauskus?

taip yra žinoma o ką apie Buračiauskus jų sese gyva

žinau keturis du broliai buvo partizanai vieno slapyvardis ,Akstinas, bet abu žuvę viena sese mirus kita gyvena po vyro pavarde del duomenų apsaugos negaliu atskleist jos buvo ištremtos į sibirą , jai turėtų būt 81 m. bet gyvena LT

Gal geriau sutvarkytų prvažiavimą prie senųjų rusų kapų Kuklių km.Prvažiavimo jokio,patys kapai apaugę krūmais.Gal seniūnas net nežino kad jo teritorijoj tokie apleisti kapai randasi

Nu va sesiese atidenge paminkla, o kur zmones? Gal net nezinojo niekas:-)

ar jau nepakanka tu paminklu čia man atrodo tik pinigu plovimas

Žmonės nepritaria tokių paminklų statymui,todėl niekas ir nedalyvauja.O statytojai vis tie patys.Negi nėra rimtesnių darbų?

Kuo šita valdžia per tiek metų pasižymėjo, tai paminklų ir pan. statymu, bet kad prisikviest verslininką kuris sukurtų darbo vietų, tai per 20 m. nesugebėjo.

mat prie paminklo nusifotografavo ir jau reklama yra, o merui tik jos ir reika.

margelio su hebra net kelias nuotraukas įdėjo ir parašė apie jį, o apie ten žuvusius partizanus nė žodžio nei kas jie tokie žuvo(vardai jų ar slapyvardžiai) nei kiek jų žuvo. Gėda, mere, gi graudu žuvusių artimiesiems, kad pagarba ne partizanams, o valdžios pasipūtėliams iš puikybės.

O tau svarbiausia savo snukį visur įkišt, pasislėpusiam savo trydą išleist.

tiesą perskaitęs pats ir trydą paleidai.

tai kiek tau moka, kad savo snukelį kaišioji visur ir komentuoji? Jau visas net prasmirdęs nuo komentavimų

Mano nuomone, - teisingai padaryta, kad neįvardinta. Gal jie to neverti. O, svarbiausia, nereikia skaudinti tų žmonių, kurie nuo tų partizanų nukentėjo...

Tai, kad Gudžiauskas dabar tik "pirmyn" feisbuke dirba... gal į pareigybę įeina.

taigi žmogus pensininkas tai ką jam daugiau pavesti gali tai pastovėti prie mero, tai feisbuke padirbėti ir t.t.