Stebulių naujakuriai laukia gerų rajono žmonių paramos

Gausi D. ir J. Mažeikų šeima kiekvieną dieną praleidžia remontuodama savo naująjį būstą.

Vienoje Stebulių kaimo pakraščio sodybų, kuri stovi visai ant ribos su Seimeniškių kaimu, jau antrą savaitę verda darbai. Nesvarbu, kad lauke padvelkė žiema, kad statyboms ir dideliam namų remontui nelabai tinkamas metas. Gausi Dariaus ir Jolantos Mažeikų šeima nusprendė ilgiau neatidėlioti savo gyvenimo planų ir kurtis čia, rajono savivaldybės jiems išnuomotoje sodyboje. Drąsus žingsnis imtis remontuoti jau daugelį metų negyvenamą, kiaurais langais ir vėjo pučiamomis sienomis namą.
Palaikančių šią idėją, padedančių darbščiai ir tvarkingai šeimai atsirado ne vienas. Pirmiausia – rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka, padėjęs jaunai šeimai ieškoti jiems labiausiai priimtinos išeities. Taip pat – Šventežerio seniūnijos seniūnė Aldona Burbienė, prisidėjusi organizuojant būsto remonto darbus. Ir Stebulių mokyklos direktorė Vilija Padimanskienė, patarusi Dariui ir Jolitai savo krašto nepalikti. Ir Stebulių kaimo seniūnaitis Vytautas Juškauskas, savo laiką aukojantis, jau nebe pirmam gimtojo kaimo žmogui padedantis įsikurti. Visų geradarių, ko gero, nė nepavyktų suminėti...
Vienuose namuose tapo per ankšta
Kodėl prireikė jiems su būriu vaikų naujo būsto ieškotis prieš pačius šalčius?  Darius ir Jolanta Mažeikai daug pasakoti apie savo gyvenimą nelinkę. O kad ir nėra ko. Iki šiol jie gyveno ir dar tebegyvena Skovagalių kaime. Bet ne savo namuose. Tai – Dariaus dėdės namai. Ilgus metus, kad ir nedideliuose namuose, dvi šeimos glaudėsi kartu. Tačiau septyni Jolantos ir Dariaus Mažeikų šeimos nariai – jie du ir penki vaikai – jau nelabai ten telpa. Gal ir kartų skirtumas, skirtingas požiūris į tuos pačius dalykus šeimoms tapo santykių išbandymu... Žodžiu, atėjo laikas, kad ir kiek pavėluotai, gausiai šeimai kurtis savarankiškai. Todėl Darius stojo į rajono savivaldybės sudaromą eilę socialiniam būstui gauti. Eilė priartėjo šį rudenį. Ir kai jo šeimai buvo pasiūlytas būstas kitame rajono krašte, kitoje seniūnijoje, susimąstė, nenorėjo iš šio krašto, kur visi jam savi, kur vaikai turi pamėgtą mokyklą Stebuliuose, savo draugus, išvažiuoti. Tada ir kilo mintis prašyti, kad savivaldybė jam nusižiūrėtą namą išnuomotų. Juo labiau kad tokia tvarka savivaldybėje oficialiai yra įteisinta.   Kaip jau po šio vizito į Stebulius „Lazdijų žvaigždei“ sakė rajono savivaldybės administracijos direktorius G. Salatka, kiekviena šeima, stovinti eilėje ir turinti teisę gauti socialinį būstą, gali savo nuožiūra išsinuomoti namą ar butą, o savivaldybė dalį tos nuomos – po 8 eurus 19 centų kiekvienam šeimos nariui – kompensuoja. Dar po 8 eurus ir 19 centrų savivaldybė skiria iš valstybės šiam tikslui įstatymu numatytų lėšų. Tokių šeimų, sakė savivaldybės administracijos direktorius G. Salatka, kurios pasirenka ne savivaldybės pasiūlytame socialiniame būste gyventi, bet geriau nuomotis patinkantį, rajone – jau ne viena. Tačiau dar ne tiek daug. Nors visos eilėse socialinio būsto laukiančios šeimos apie tai buvo informuotos raštu, taip pat – savivaldybės darbuotojų ir žodžiu joms tokia tvarka buvo paaiškinta, daugeliui tai atrodo nepriimtina. O štai Mažeikų šeima išdrįso. Ir dabar kiekvieną dieną, kaimo žmonių ir seniūnijoje laikinus darbus dirbančių žmonių padedami, tvarkosi savo būsimus namus. Mažeikų paaugliai sūnūs Aurimas ir Gabrielius – darbštūs vaikai.  Tą dieną, kai lankėmės remontuojamoje sodyboje Stebulių kaime, darbavosi kastuvais, neraginami nešė iš trobos per dešimtmečius susikaupusį svetimą „turtą“.  Čia darbavosi ir jauniausieji Mažeikų vaikai, ir kaimynai.   
Darius ir Jolanta Mažeikai ne tiek namu, kiek sodyboje esančiais ūkiniais pastatais džiaugėsi. Čia yra ir geras rūsys, garažas, tvartas, tad ir gyvulių galės laikyti. O prie sodybos – nemažas plotas buvusių sodybos šeimininkų žemės, kurią tikisi išsinuomoti. Ir dar labai svarbu – didelis kiemas. Bus kur ir vaikams žaisti, ir gėlių, kurias Jolanta taip mėgsta, pasisodinti.
Stebuliuose kuriasi ištisos kartos    
Bene labiausiai gerais pokyčiais gimtajame Stebulių kaime džiaugėsi Stebulių mokyklos direktorė Vilija Padimanskienė. Ji negailėjo gerų žodžių šiam kraštui ir Stebulių žmonėms. Labiausiai ji džiaugėsi, jog kaimas, nors ir labai pamažu, bet atgyja, čia kuriasi jaunos šeimos. Štai viena šeima, užsienyje dirbdama, čia namus pasistatė ir ruošiasi sugrįžti. Nerijus ir Ilona Bačinskai dar tik prieš 3 mėnesius savivaldybės skirtame socialiniame būste, labai panašiame į šį, kurį ketina nuomotis Mažeikai, apsigyveno. O penki jų vaikai jau lanko Stebulių mokyklą. „Vis daugiau žiburių vakarais Stebuliuose, vis smagiau čia gyventi“, – sako direktorė.
Ji prisimena, jog ir pati čia vaikystę praleidusi, Stebulių mokyklą yra baigusi. Ir jos sesė Rita Sabestinienė po daugelio metų iš Lazdijų atgal čia sugrįžusi, sodybą įsigijusi ir dabar čia grožį kurianti, Stebulių vardą po visą Lietuvą garsinanti. Ir Stebulių kaimo seniūnaitis, direktorės pavaduotojas ūkio reikalams Vytautas Juškauskas čia visą laiką gyvenantis. Ne tik jie – ir jų vaikai Stebuliuose savo gyvenimą, savo ūkius kuria. Čia ūkininkauja ir Ritos Sabestinienės sūnus Mantas, ir Vilijos Padimanskienės sūnus Nerijus, ir abi Vytauto Juškausko atžalos – sūnus Ernestas ir dukra Jolita.  
Stebulių mokyklos direktorė V. Padimanskienė sako, jog šio krašto žmonės nelinkę į svetimus kraštus dairytis. Į užsienį padirbėti nebent trumpam laikui išvažiuoja. Antai vien jos vadovaujamoje Stebulių mokykloje gal kokie septyni darbuotojai, šią mokyklą baigę ir šiame krašte užaugę, dirba. Pasak jos, žmonės, ko gero, dar per mažai šį rajono kampą pažįsta, kad trobų čia nesidairo. O priežasčių dairytis tikrai yra: puikus asfaltuotas kelias iki rajono centro, visai netoli ir Alytus, ranka pasiekiamas gražiausias rajono ežeras – Dusia. O sodybos čia visai nebrangios – jaunoms šeimoms tik kurtis ir džiaugtis. Žinoma, ir kaime esanti mokykla jaunoms šeimoms yra svarbi. O ji – visai neseniai renovuota, viduje – sutvarkyta, išdažyta, linksma ir spalvinga, išpuošta vaikų ir mokytojų piešiniais...
Mažeikų šeima laukia pagalbos
Taigi, kalbų apie nykstantį ir merdintį Lietuvos kaimą tą dieną, kai lankėmės Stebuliuose, negirdėjome. Užtat sutikome daug žmonių, norinčių vieni kitiems padėti, pasidalinti. Darius su Jolanta bei jų vaikai būtų labai dėkingi, jei ir visame rajone  atsirastų norinčių jiems padėti kuo greičiau apsigyventi naujuose namuose. Čia dar reikia visko: lovų, spintų, rašomųjų stalų, kitų baldų, šaldytuvo, televizoriaus, viryklės... Net ir statybinių medžiagų, gal likusių kam po remonto... Visko, visko. Nes tai, ką turėjo anuose namuose, kaip supratome, ten teks ir palikti... Artėja didžiosios metų šventės, šv. Kalėdos, kai kiekvienas gerai jaučiamės ne tik  matydamas jaukius ir šiltus savo namus, gausų šventinį stalą, bet ir žinodamas, kad kažką gero padarėme kitiems. Tiems, kuriems likimas davė mažiau. Jei galite ką nors iš jums jau nebereikalingų, nenaudojamų daiktų pasiūlyti šiai šeimai, paskambinkite Dariui, jo telefono numeris 8 645 05 925. Arba – į Šventežerio seniūniją telefonu (8 318) 44 774. Ir artėjančios šventės taps prasmingesnės.

Dalė Vailionytė, „Lazdijų žvaigždė“

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Skurdas, socialiniai būstai, pašalpos,labdaros, nuolatinė kova dėl mokinio krepšelio...Linkim šioms šeimoms sveikatos, pavasarį tikimės nuotraukų iš sodybų su išpuoselėtais gėlynais, pomidorų kekėmis, krapų mišku, morkytėmis ir žydinčių bulvių vagomis...

Kam tokiom seimom dirbt,vistiek savivaldybe ar seniunija viskuo aprupina tiek krapais ,bulvem ar morkytem.nevarksta uz minimalia alga po 16 val,visko gauna ir taip.

mes ne istu kurie tik lakia kol kas ka nors duos stengemes viskuo apsirupintis patys

pasistenksim kiek galesim

O tai ka veike tiek metu, kad nieko neturi? Negi tik vaikus gimde. ..anksciau reikejo pradet dirbti. ..

na nenorit padėt nereikia ir pulti žmonių. Mokykloms suprantama kiekvienas vaikas labai svarbus, kad nereiktų užsidaryti. Bet kas galim padėkim tegul kuriasi žmonės ir taip rajonas visu tempu tuštėja.

Bet tu ir besirde, palauk, palauk ar neatcisuks lazda ir tau, bei tavo artimam. Jug arteja šventės, nebuk tokia besirde ir pasiputusi. Tai linkiu tau švenčių proga daug laimės ir, sveikatos ir supratimo.