AR JUMS GRĘSIA INFARKTAS? Širdies ir kaklo kraujagyslių ligų prevencijos programa – Druskininkų šeimos klinikoje

Druskininkų šeimos klinikoje atidarytas Kardiologijos kabinetas, kuriame dirba profesionalių kardiologų komanda ir atliekami tyrimai su nauja pažangia vokiška įranga. Pacientus konsultuoja ir tyrimus atlieka gydytoja kardiologė Jovita Samauskiene ir gydytoja kardiologė Jelizaveta Burca, dirbančios Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikose, PMC „Kardivita“. Čia vykdoma širdies ir kraujagyslių ligų profilaktinė programa . Programos tikslas – mažinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis: krūtinės angina, miokardo infarktu, smegenų išemija, insultu, periferinių arterijų tromboze, pastebėti sergančiuosius ateroskleroze ar cukriniu diabetu, kurie dar nejaučia sveikatos sutrikimų, siekiant užkirsti kelią šių ligų raidai. 56 procentai pernai Lietuvoje registruotų mirčių –nuo kraujotakos sistemos ligų.
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programoje kviečiami dalyvauti žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata – vyrai nuo 40 iki 54 metų(imtinai) ir moterys nuo 50 iki 64 metų(imtinai).
Norint dalyvauti programoje pirmiausia reikia apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris siunčia pacientą atlikti cukraus ir cholesterolio kiekio tyrimus, pamatuoja kraujospūdį, įvertina, ar yra rizikos veiksnių susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Pacientai, sergantys cukriniu diabetu arba kuriems šeimos gydytojas nustato metabolinį sindromą – apie ką pacientas dažniausiai nežino – siunčiami kardiologo konsultacijai ir detaliam ištyrimui.
Druskininkų šeimos klinikoje kardiologinio ištyrimo metu pacientams atliekama širdies echoskopija (ištiriamos širdies kameros, įvertinama, kaip dirba širdies raumuo ir vožtuvai),  kaklo kraujagyslių echoskopija (įvertinama ar jose yra aterosklerozinės plokštelės),  atliekama kardiograma, kraujagyslių standumo (elastingumo) tyrimas (norint įvertinti periferinės kraujotakos būklę), matuojamas kulšnies-žasto indeksas, taip pat pagal prevencinę programą atliekamas dozuoto fizinio krūvio mėginys, kuris padeda gydytojui įvertinti, kaip paciento širdis ir kraujagyslės funkcionuoja fizinio krūvio metu, kada širidies ir kūno raumenų darbui rekia daugiau deguonies.  
Visi šie tyrimai pacientams, kurie turi šeimos gydytojo siuntimą ir kuriems nustatytas metabolinis sindromas arba cukrinis diabetas, nemokami – juos finansuoja ligonių kasos. Tyrimai atliekami vieno apsilankymo metu – visas kardiologinis ištyrimas trunka 1-1,5 valandos.
Vertinant širdies ir kraujagyslių ligų dažnumą klinikoje konsultuojantys gydytojai kardiologai ragina visus žmones naudotis galimybėmis nemokamai pasitikrinti savo širdį ir kraujagysles.
Gydytojų kardiologių konsultacijai žmonės turėtų registruotis iš anksto klinikoje adresu Sveikatos g.30B (Druskininkai)  arba  tel.  +370 623 49997.

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Teko prieš 2 m dalyvauti tokioje programoje.Į Alytų teko važiuot apie 10 kartų,visa tai užtruko apie metus,nes visur eilės.Naudos iš to jokios,o nervų nemažai kainavo .Antrą kartą jau niekas neįkalbės.

Klinikoje visas ištyrimas atliekamas vieno apsilankymo metu, trunka 1-1,5

Nesutikciau su Jumis, viska sioje klinikoje galima praeiti per 1,5val.

Pavadinime reikėtų ištaisyti klaidą: ne ,,grĘsia", bet ,,grEsia" - nereikia nosinės.