„Lazdijų ruduo 2023“ – sužibėjo krašto amatai, rajono šokėjai įsijungė į Lietuvos šokių pynę

„Lazdijų ruduo 2023“ šiandien sudrebino Rudaminą. Rudaminos amatų centro kiemelyje nuo pat ankstaus ryto savo gaminius ir prekes krovėsi amatininkai, Lazdijų krašto bendruomenės, mokyklos ir darželiai, rajono įstaigos, Lazdijų kultūros centro padaliniai, tautodailininkai ir amatininkai iš visos Lietuvos.

Tokio „Lazdijų rudens“ jau seniai nebuvo

Niekas nepaneigs – tokio masto šventės Rudaminoje dar niekuomet nėra buvę. Savivaldybės merė Ausma Miškinienė džiaugėsi, jog keliaujantis po rajoną „Lazdijų ruduo“ gyventojams tampa įdomesnis ir patrauklesnis nei ilgus metus rajono centre rengta šventė.

Sveikindama renginio dalyvius, ji linkėjo, kad atkeliavęs ruduo būtų dosnus gerumu, o kiekviena nauja diena neštų bendravimo džiaugsmą.  

Savivaldybės vicemeras Dalius Mockevičius ypač džiaugėsi gausiu būriu šventėje dalyvaujančių rajono mokyklų moksleivių, linkėjo visiems kuo ilgiau šią dieną pabūti drauge, neskubėti prie rudens darbų.

Šventėje dalyvavo savivaldybės tarybos nariai Benius Rūtelionis, Audrius Klėjus, savivaldybės merės patarėja Sigita Lenauskienė.

Šiandien buvo geriausia proga įsitikinti, kad Lazdijų kraštas, atokiausi jo kaimai pilni veiklių ir sumanių žmonių, kurie individualiai ar susibūrę į bendruomenes, kuria, gamina. Tai juos skatina nuoširdžiai bendrystei, naujoms idėjoms, kurių vienos tampa laisvalaikio užsiėmimu, o kitos – verslais.

Ir dovanojo, ir siūlė pirkti

Bendruomenių ir įstaigų kiemeliai pasitiko šventės dalyvius įvairiomis veiklomis. Lazdijų visuomenės sveikatos biuro darbuotojos mokė suteikti pirmąją pagalbą, siūlė pasitikrinti kraujo spaudimą. Lazdijų socialinės globos centro „Židinys“ darbuotojai pasakojo apie galimybę rūpintis tėvų globos netekusiais vaikais. Apie įstaigoje teikiamas socialines paslaugas informacijos buvo galima gauti Lazdijų socialinių paslaugų centro kiemelyje. Apie savo mažuosius verslus pasakojo ir juos demonstravo Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos jaunieji kūrėjai. Puokštėmis, iš augalų pagamintais smilkalais apdovanojo Lazdijų vaikų darželis – mokykla „Kregždutė“ . Lazdijų kultūros centras kepė bulvinius blynus, Galsto bendruomenė viliojo rudens gėrybėmis ir baravykais, Lazdijų krašto muziejus – papuošalais. Krosnos odininkai mokė senųjų amatų, Seirijų kultūros namai priminė, kaip atrodė prieš kelis dešimtmečius buityje naudoti lygintuvas, kultuvė ir skalbynė, Krikštonių kaimo bendruomenė prekiavo pintinėmis, o jau sudilusias – mokė užsilopyti, Teizų laisvalaikio salė gamino namų sargus – naminukus, Veisiejų kultūros centras audė juostas, gamino atvirukus ir keramikos dirbinius, Kučiūnų bendruomenė – kepė mielines bandeles, siuvo įvairius siuvinius. Būdviečio laisvalaikio salės moterys demonstravo, ką per vasarą užauginusios, kvietė pasivaišinti kepiniais. Paveikslais, įvairiais megztais gaminiais ir žaislais, arbatomis bei medumi prekiavo mūsų krašto kūrėjai Irma Vinogradovienė, Angelė Janulevičienė, Viliūtė Garbenčienė, Enrika Levickienė.

Šventėje gausiai dalyvavo gamintojai iš kitų rajonų: batsiuvys – iš Alytaus rajono, Krokialaukio, medžio drožėjai – iš Šakių, papuošalų meistras – iš Marijampolės, aludariai – iš Joniškėlio, pyragų ir riestainių kepėjai – iš Vilniaus.

„Lazdijų ruduo 2023“ kulminacija – šventės dalyvių – net 16 kolektyvų iš rajono darželių, mokyklų, gimnazijų, kultūros namų įsijungimas į bendrą visos Lietuvos etninį renginį „Visa Lietuva šoka 2023“.  Aštuonis bendrus šokius šokę kolektyvai į savo ratą įsuko ir savivaldybės merę Ausmą Miškinienę, kitus svečius.

Puiki šventės nuotaika iškeliavo iš Rudaminos į visus rajono kampelius. Į ten, iš kur buvo suvažiavę ją kūrę nuostabūs mūsų krašto žmonės.

Lazdijų r. sav. inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.