„Gravel Fest Rally – Lazdijai“: kokie greičio ruožai paruošti ekipažams ir žiūrovams?

Jau liepos 3-ią dieną Lazdijų apylinkėse įvyks Lietuvos automobilių ralio sprinto ir Lietuvos „Mini ralio“ čempionatų etapai. Iki „Gravel Fest Rally – Lazdijai“ varžybų likus vos kiek daugiau nei savaitei renginio organizatoriai „Marimotors Racing“ atverčia kortas ir siūlo susipažinti su greičio ruožais, jų starto laikais ir specifika.
Lietuvos „Mini ralio“ čempionato  etapo greičio ruožai
GR-1 (Irseva) 12.20 val. / GR-3 (FM99) 13.40 val.
Greičio ruožo ilgis – 2,46 km. Į šį greičio ruožą dalyviai atvyks po 12-ą valandą prasidėsiančios varžybų atidarymo ceremonijos Lazdijų centre. Šis greičio ruožas nebus ilgas, tačiau lenktynininkams jis patiks dėl savo konfigūracijos. Pirmoji greičio ruožo dalis bus labai „susukta“. Dalyvių čia lauks posūkių virtinės, kurios drieksis daugiau nei pusę greičio ruožo. Pabaigoje bus ir greitų tiesiųjų. Beje, kelias, kuriame vyks greičio ruožas, yra bene šešių kilometrų ilgio, todėl ateityje vyksiančiose varžybose organizatoriai drąsiai galėtų panaudoti ir visą atkarpą, tačiau „Mini raliui“ teks pusė potencialios distancijos.
GR-2 (15MIN) 12.53 val. / GR-4 (AAA Baltic Reklama) 14.13 val.
Greičio ruožo ilgis – 3,04 km. Šis greičio ruožas bus ilgiausias iš visų, kuriuos važiuos „Mini ralio“ rikiuotė. Jis visas drieksis per laukus nusidriekusiu žvyrkeliu, kur dalyviai turės gana gerą posūkių matomumą. Čia šoniniais keliais patogiai galės privažiuoti ir žiūrovai.
GR-5 (RR Media) 16.32 val. / GR-7 (Statrama) 17.53 val.
Greičio ruožo ilgis – 2,86 km. Po keturių greičio ruožų ir serviso laiko Veisiejuose „Mini ralio“ dalyviams bus pateikta per miškus nusidriekusi distancija. Šiame greičio ruože lenktynininkams reikės itin didelio tikslumo, kadangi greta kelio nuolat bus medžiai, lauks daug aklų posūkių. Būtent čia ir bus patikrintas ekipažų meistriškumas ir pasitikėjimas stenograma.
GR-6 (Ramirent) 16.49 val. / GR-8 (Autorenginiai.lt) 18.08 val.
Greičio ruožo ilgis – 2,50 km. Šis greičio ruožas taip pat vyks miškingoje vietovėje ir drieksis visai šalia GR-5/7, tad ekipažams po finišo iki kito greičio ruožo starto toli važiuoti nereikės. Šis greičio ruožas taip pat pažymėtas nematomų posūkių virtinėmis.
Lietuvos ralio sprinto čempionato etapo greičio ruožai
GR-1 (Atrask Lazdijus) 13.46 val. / GR-3 (Lanksti linija) 14.37 val.
Greičio ruožo ilgis – 5,71 km. Šis greičio ruožas yra prie pat Lazdijų. Jis bus transliuojamas tiesiogiai per „Motorsport.tv“. Apšilti rankas ir kojas dalyviai čia neturės kada, kadangi pirmasis greičio ruožo trečdalis jiems iškart pasiūlys gausybę posūkių virtinių. Vėliau lauks ilga, maždaug kilometro tiesioji su greičio gesinimo zona. Čia ekipažai galės pasitikrinti savo automobilių galimybes išvystyti greitį ir vairuotojų meistriškumą atsirinkti stabdymo tašką. Greičio ruožo pabaiga primins Suomiją – čia dalyviai įvažiuos į siaurą, „susuktą“, vieno automobilio pločio miško kelią, apgaubtą lapuočių lajomis. Jame lauks ir keli kreivi tramplinai. Teisingai stenogramą užsirašę dalyviai čia tikrai pakels savo automobilius į orą.
Tiesa, dėl tankios augmenijos ir vingiuoto kelio žiūrovams ši vieta nėra patogi stebėti varžybas. Po miško atkarpos sankryžoje laukia posūkis į platų, lietuvišką, vingiuotą žvyrkelį. Į šią vietą galima patogiai privažiuoti šoniniais keliais. Atvira vietovė leis išvysti ilgą distanciją.
GR-2 (Ford by Marimotors) 14.09 val. / GR-4 (Sanatorija „Eglė“) 15.00 val.
Greičio ruožo ilgis – 7,50 km. Šis greičio ruožas bus pats ilgiausias iš visų ralio sprinto greičio ruožų. Jis primins tipinį, lietuvišką greičio ruožą, kuriame yra visko – nuo posūkių sankryžose iki greitų posūkių grupių. Nors šis regionas pasižymi minkšta kelio danga, organizatoriai pasistengė surasti kiek įmanoma kietesnės dangos kelius ir vieną tokių išrinko šiam greičio ruožui. Visa distancija pasižymės dideliu, drąsos ir meistriškumo pareikalausiančiu greičiu. Kaip teigia organizatoriai – tikra „Gaziuko mugė“.
GR-5 (Sorpreso Coffee Shop) 17.13 val. / GR-7 (Taurapolis) 18.04 val.
Greičio ruožo ilgis – 6,18 km. Įdomu tai, kad šis greičio ruožas prasidės praktiškai tame pačiame kelyje kur ir „Mini ralio“ GR-5/7, tačiau nu šio taško abiejų čempionatų dalyviai pajudės skirtingomis kryptimis. Viena šio greičio ruožo atkarpa buvo panaudota praėjusiais metais „Mini ralio“ varžybose, tačiau šiemet ralio sprinto dalyviams ji prailginta beveik trigubai. Visas greičio ruožas drieksis miške. Bus posūkių ir iš siauro žvyrkelio į platų, ir iš plataus į siaurą. Ekipažai atsipalaiduoti čia neturės kada.
Įdomi vieta – apleista senoji pasienio užkarda. Jeigu kadaise pro ją pralekiant didžiuliu greičiu buvo galima tikėtis kulkos iš pasienio apsaugos, tai dabar dalyviai pro ją galės skrieti maksimaliu greičiu. Antroje dalyje kelias bus jau tiesesnis, o greičio ruožo finišas numatytas prie pat Lenkijos sienos.
GR-6 (Motorsport.tv) 17.36 val. / GR-8 (Dynamit.lt) 18.27 val.
Greičio ruožo ilgis – 5,87 km. Šiame greičio ruože taip pat vyks tiesioginė transliacija per „Motorsport.tv“. Dalyvių po starto lauks nedidelė naujo asfalto atkarpa ir po jos ekipažai jau suks į greitą žvyro atkarpą. Itin žavinga konfigūracija pasižymi greičio ruožo vidurys. Gana tvirta kelio danga lenktynininkams leis išlaisvinti arklio galias vienas po kito laukuose išsidėsčiusiuose greituose posūkiuose. Čia taip pat reikės ne tik galingumo, bet ir didelio meistriškumo bei tikslios stenogramos, kadangi bus keletas vietų, kur lėti, aštrūs ir nematomi posūkiai dalyvių lauks iškart po greitų, skirtingo reljefo atkarpų.
Bendras GR ilgis
Bendras „Mini ralio“ ilgis su pervažiavimais sieks 160,29 km. Iš jų greičio ruožais ekipažams reikės įveikti 21,72 km. Ralio sprinto distancija su pervažiavimais sieks 142,11 km. Iš jų „koviniu“ režimu – 50,52 km.
„Kadangi norime, kad visiems viskas būtų patogu, būtų erdvės tiek „Mini ralio“, tiek ralio sprinto dalyviams, kad turėtume gražų renginio atidarymą ir uždarymą, privalėjome ralio regioną išnaudoti plačiau. Padarėme abiem čempionatams atskirus greičio ruožus, atskiras serviso zonas, dėl to atsirado kiek daugiau kilometrų pervažiavimuose. Negalime nutiesti naujų kelių, kad viskas būtų pasiekiama ranka. Iki jų reikia tiesiog nuvažiuoti šiek tiek papildomų kilometrų“, - sakė vienas iš renginio organizatorių Ronaldas Rutkauskas.
Papildoma informacija žiūrovams
Likus kelioms dienoms iki „Gravel Fest Rally – Lazdijai“ varžybų interneto puslapyje www.gravelfestrally.lt bus paskelbti ir žemėlapiai bei visų greičio ruožų vaizdo įrašai, užfiksuoti 360 laipsnių kamera. Vadovaudamiesi pateikta informacija ralio aistruoliai galės išsirinkti saugiausias, įdomiausias ir patogiausiai pasiekiamas stebėjimo vietas greičio ruožuose.
Tie žiūrovai, kurie į Lazdijus atvykti negalės arba žiūrėdami ralį gyvai kartu norės matyti ir transliaciją, organizatoriai praneša, kada veiksmą bus galima stebėti per „Motorsport.tv“.
Transliacija prasidės 12.45 val. iš Lazdijų. Bus transliuojama starto arka, po kurios visi dalyviai pajudės į greičio ruožus. Taip pat Lazdijuose bus įkurta ir ralio studija, kurioje tiesiogiai į eterį bus pristatomi renginio dalyviai, sveikinimo žodį tars Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė. Po starto ceremonijos transliacija tęsis ir toliau bus vykdoma iš GR-1/3. Transliuojama bus iki pat paskutinio automobilio finišo šiame greičio ruože.
17.30 val. per „Motorsport.tv“ startuos antroji transliacija, kuri vėl prasidės iš ralio studijos. Iškart, vos po kelių minučių, veiksmas kelsis į GR-6/8. Čia žiūrovams taip pat bus suteikta proga išvysti visus dalyvius.
Paskutinė transliacijos dalis prasidės 20.40 val., o jau 21 val. įvyks iškilminga „Gravel Fest Rally – Lazdijai“ nugalėtojų ir prizininkų apdovanojimo ceremonija.

Organizatorių inf.

Būsimų varžybų video anonsas: https://youtu.be/v7aX4Ovs3FQ

Praėjusių metų vaizdo apžvalga:
https://www.youtube.com/watch?v=YCkWxr1v5zI

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.