Šeštadienį visi keliai ves į „Sartai 2018“ šventę

Poryt, vasario 10–ąją, Dusetose vyks tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės ,,Sartai 2018“, kurias organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe.
Plačiai pagarsėjusi ne tik žirginio sporto mėgėjų fiesta, bet ir jos dalimi tapusi nacionalinio kultūrinio paveldo puoselėtojų šventė šiemet įtraukta į Lietuvos valstybės atkūrimo 100–čiui skirtų renginių sąrašą.
Ši visą Lietuvą garsinanti žiemos šventė nuo seno sutraukia dešimtis tūkstančių žiūrovų, todėl netenka abejoti, jog visi maršrutai, vedantys į Dusetas, šeštadienį neišvengiamai taps intensyviausio eismo keliais.
„Juolab kad spustelėjus renginio organizatorių taip lauktam šaltukui pavyko suformuoti visus reikalavimus atitinkantį hipodromo ledą, kuris galbūt bus dosnus ir naujais greičio rekordais, o jie visada masina žiūrovus“, – sako „Lietuvos žirgyno“ direktorius Edgaras Jeninas.
Lietuvos automobilių kelių direkcija prie susisiekimo ministerijos šeštadienį susiruošusiems į Dusetose vyksiančią šventę „Sartai 2018“ siūlo rinktis jos rekomenduojamus maršrutus.
Ir nepamiršti, jog ne visada tiesiausias kelias būna greičiausias. Kelininkai ir eismą reguliuojantys pareigūnai pirmiausia rekomenduojamuose keliuose pasistengs užtikrinti reikiamą tvarką, laiku juos nuvalyti ir pabarstyti, kad žiūrovams, skubantiems į „Sartai 2018“ šventę, neiškiltų netikėtų kliuvinių.
Pagrindiniai maršrutai vykstantiems į Sartų lenktynes:
Vykstantiems iš Kauno ar Vilniaus – važiuoti iki Utenos.
Iš Utenos rekomenduojamas maršrutas: nuo Utenos važiuojame A6 keliu iki Daugailių. Daugailiuose sukame į kelią Nr. 178 ir važiuojame iki Antalieptės. Nuo Antalieptės važiuojame tuo pačiu keliu Nr. 178 iki Dusetų.
Alternatyvus maršrutas rajoninės reikšmės keliais. Antalieptėje pasukus į Zabičiūnus ir važiuojant toliau pro Vasaknas pasiekti Dusetas.
Iš Zarasų rekomenduojamas maršrutas: nuo Zarasų važiuojame A6 keliu iki Degučių. Degučiuose sukame į kelią Nr. 179 ir važiuojame juo tiesiai iki pat Dusetų.
Alternatyvus maršrutas rajoninės reikšmės keliais. Nuo Zarasų važiuoti keliu Nr. 117 iki Antazavės. Antazavėje pasirinkti rajoninį kelią Antazavė–Dusetos, kuriuo ir nuvažiuosite iki Dusetų.
Vykstantiems iš Šiaulių ar Panevėžio važiuoti iki Rokiškio.
Iš Rokiškio rekomenduojamas maršrutas: nuo Rokiškio važiuojame keliu 122 iki Obelių. Obeliuose pasirenkame Zarasų kryptį ir važiuojame iki Bradesių. Nuo Bradesių keliu Nr. 178 pasieksime Dusetas.
Alternatyvus maršrutas rajoninės reikšmės keliais. Nuo Rokiškio važiuojame pro Laibgalius, Ragelius link Jūžintų. Neprivažiavus Jūžintų, tačiau pravažiavus Gačionių ežerą, ties Lukšiais sukame į kelią Lukšiai–Kalbutiškės–Dusetos.
Atvykus į Dusetas beliks sekti nuorodas, kurios ir nuves iki automobilių nemokamų stovėjimo aikštelių, įrengtų šalia lenktynių arenos – Dusetų hipodromo.
„Tačiau net ir pasitelkus pulką eismo tvarkdarių kamščiai keliuose, o ypač renginio prieigose, neišnyktų savaime, jei tūkstančiai žiūrovų plūstelėtų vienu metu, – sako „Sartai 2018“ šventę rengiančios VšĮ „Promo events“ direktorius Darius Jonušis. – Todėl kviečiu geriausias vietas lenktynių stebėjimui užsiimti iš anksto“.
Įsiklausti į kvietimą verta, nes tradicinė šventė Dusetose pradės šurmuliuoti nuo ankstaus ryto.
Anksčiau į ją atvykę turės daugiau laiko bei galimybių ne tik išsirinkti lauktuves, bet ir patys pasimėgauti nacionalinio kulinarinio paveldo patiekalais bei gėrimais, kurių čia tikrai nestigs, pasiklausyti smagių vietos muzikantų ir pripažintų kaimo kapelijų, pasigėrėti Lietuvos ir Latvijos šokių kolektyvais, folkloriniais ansambliais, linksminsiančiais atvykusius.
Organizatorių inf.

 

Autorius: 
Lazdijų žvaigždės inf.