Žemaitukų ištvermės jojimo ir važiavimo varžybos „Jotvingių taurė“ – iš Lazdijų į Žiegždrius

„Jotvingių taurę“ (jojimas,59 km) sužirgu Petraku iškovojo Neringa Kūlokaitė.

Žemaitukų ištvermės jojimo ir važiavimo varžybos „Jotvingių taurė“ Kauno rajone, Žiegždriuose, surengtos jau antrą kartą. „Jotvingių taurė“ į Žiegždrius atkeliavo iš Lazdijų.
„Patogu čia organizuoti, o ir jotvingių žemės tos pačios, ta pati Nemuno pusė“, – taip paaiškina šių varžybų rengėjas, mūsų kraštietis, kilęs iš Verstaminų, Vidas Kūlokas. Jo plytintys laukai, maniežas, puikios arklidės kuo geriausiai tinka tokioms varžyboms. Besižvalgant po pono Vido žirgyną, belieka tik stebėtis, kad tai vieno žmogaus darbo vaisius. O ir varžyboms pasiruošta kaip reikiant, viskas iki mažiausių smulkmenų sustyguota, sudėliota, surikiuota. Itin gera organizacija, o dalyvių ir žiūrovų susidomėjimas rodo, kad mūsų kraštietis Žiegždriuose geba organizuoti tokias varžybas, kurios jau tapo žirgų sporto gerbėjų didele, gražia švente, o ir kartelė kasmet keliama vis aukštyn. Visi varžybų organizaciniai rūpesčiai, žinoma, gulė ant pono Vido pečių, tad kalboms tądien daug laiko nebuvo. Tačiau pakalbintas jau po varžybų praėjus keletui dienų, ponas Vidas juokdamasis sakėsi esantis gyvas.
 Tuoj teiraujuosi, ar tai reiškia, kad varžybos pavyko? „Normaliai, – santūriai kalba ponas Vidas. – Kiti turi spręsti, ar pavyko.“ Tačiau apie šių varžybų populiarumą liudija ir vis didėjantis norinčių dalyvauti skaičius. Varžybose dalyvavo net 36 dalyviai. „Tai vienos skaitlingiausių varžybų, tačiau laukėme dar daugiau dalyvių. Turėjo būti apie 50, tačiau neatvyko iš Alytaus, Trakų, Šiaulių, išvykta į tarptautines varžybas ginti Lietuvos garbės“, – pasakoja varžybų rengėjas. Tačiau dalyvių netrūko iš Kelmės, Kurtuvėnų, Baisogalos, net iš Lenkijos, Vilniaus, Lazdijų, Kauno ir kitų Lietuvos vietovių. Bet svarbiausia, kad dalyvių akys dega iš džiaugsmo, norinčių pasivažinėti vežimu netrūksta, gera nuotaika gamtos prieglobstyje garantuota ir net negali tvirtinti, kad tai rimtos varžybos – šventė visiems.
Didžiausias dėmesys legendiniams žemaitukams
Varžybose dalyvavo ne tik žemaitukai, bet ir kitų veislių žirgai. Juk „Jotvingių taurėje“  didžiausias dėmesys skiriamas būtent žemaitukams – seniausiems Lietuvos žirgams, kurių genealogija skaičiuojama šimtmečiais ir iš kurių kilę  visos dabar žinomos  lietuviškų arklių veislės. Viena seniausių pasaulyje arklių rūšių žemaitukai yra svarbi lietuvių tautos tapatumo dalis. „Rūpinimasis žemaitukais – tai pagarba mūsų protėviams, Lietuvos valstybės istorijai”,– tikina Vidas Kūlokas. Juk Lietuva viduramžiais buvo viena galingiausių Europos valstybių, o žemaitukai – geriausi kovos žirgai. Ne veltui garsas apie nepaprastas lietuvių  žirgų savybes buvo pasklidęs toli už šalies ribų. Žemaitukai iš šiandien žavi savo ištverme, nereiklumu, išskirtiniu charakteriu, yra draugiški, prieraišūs, protingi. Anot žemaitukų augintojų, jokios kitos veislės žirgai neįveikia tokių atstumų kaip žemaitukai. Vienas žirgas, nušuoliavęs net iki Juodosios jūros, dalyvavo ir Žiegždriuose vykusiame turnyre. Tačiau net keturis kartus žemaitukai buvo ant išnykimo ribos, tad paskutinis žemaitukų atkūrimas prasidėjo sulig Nepriklausomybės pradžia, 1993 metais. Šiandien Lietuvoje yra 700 – 800 žemaitukų. Europos šalių FAO organizacijos konfederacijos žemaitukų veislė pripažinta saugotina tarptautiniu mastu ir įtraukta į Pasaulio žemės ūkio gyvūnų katalogą.
Lazdijų žirgininkų klubas šventė pergales
Puikus oras, miškai pasidabinę rudeniškomis spalvomis, varžybų trasa, sustojimai pagirdyti žirgams, kur jau savanoriai laukė su vandeniu kibiruose, trumpas atokvėpis ir vėl į kelią, svarbu nepaklysti ir sugrįžti laiku, o ir paskubėti per daug nevalia. Juk tai ištvermės varžybos. Viską stebi akyli veterinarijos specialistai. Bet juk varžybos yra varžybos, laimėti nori visi.
Net keturi Lazdijų žirgininkų klubo nariai džiaugėsi iškovoję aukščiausius apdovanojimus, vienam atiteko antroji vieta. „Jotvingių taurės“ organizatorius Vidas Kūlokas laiko 12 žemaitukų, tądien varžybose dalyvavo, anot paties šeimininko, net 7 ar 9 jo žirgyno žirgai. Pats Vidas Kūlokas  dalyvavo varžybose su žemaituku Palšiu, nuvažiavo 58 kilometrus ir iškovojo Kauno rajono mero V. Makūno taurę. Apie ateities planus paklaustas ponas Vidas sakėsi, kad tikrai kažką darys tik kad sveikatos ir energijos užtektų, o ir žmonių norėtųsi kuo daugiau pritraukti. Juk turite sekėjų – dukra Neringa Kūlokaitė? „Dukra joja, treniruoja vaikus, mergaitės ypač noriai jodinėja“, – trumpai sako jis. Ir išties, tądien Žiegždrių žirgyne vykusiose varžybose karaliavo mergaitės, merginos, moterys. Tik vienas kitas vyrukas jojo. Kodėl vaikinukai dabar tik kaip aptarnaujantis personalas, daugiau pagelbsti silpnosios lyties atstovėms, kad ir vandenį jų žirgams panešioti, bet nejoja? Ponas Vidas juokiasi, kad dabar taip visoje Lietuvoje, žirgynuose daugiausia mergaitės, merginos, moterys, taip ir varžybose. Tarsi patvirtindama žodžius apie moteris puikias raiteles Neringa Kūlokaitė su žirgu Petraku iškovojo „Jotvingių taurę“ (jojimas, 59 km). O štai važnyčiotojai geriausi vyrai. Dubravų taurę (važiavimas, 17 km) laimėjo Česlovas Marcinauskas su Žakonda. Gervėnupio taurės rungtyje (važiavimas, 17 km) nugalėjo Ramūnas Kliokys su žirgu Bėra. Dėl Sūduvos taurės kovojęs (važiavimas, 25 km) antrą vietą laimėjo Mindaugas Vievesis iš Verstaminų su žemaitukų veislės eržilu Paradu.
Lazdijų žirgininkų klubas dėkoja Lazdijų rajono savivaldybei už pagalbą atspausdinant Žemaitukų ištvermės ir jojimo varžybų dalyviams diplomus.
Ir Ramūno Kliokio, ačiū Dievui, vilkai visų avių dar neišpjovė, o ir avelę suskubta anksčiau laiko į Žiegždrius pristatyti, tad Arūno Reklio virtas avienos šiupinys nespėjo ataušti, mat sugrįžus iš kelio vaizdingomis, jau rudenėjančiomis Žiegždrių apylinkėmi, tikrai ne juokais išalkta, o ir teisėjų komisija nebuvo pamiršta, stiprinosi Ramūno Buinausko senoviniu būdu krosnyje kepta žąsimi ir specialiai varžyboms vienos ponios kepta namine duona, o ir kaimiškų lašinių gardumas girtas ir čia pat būrys dalyvių, gerbėjų apžiūrintis Vlado Ščiavinsko fotografijų parodą „Bėk bėk, žirgeli!” Punskas – Anykščiai. Tai buvęs tradicinių kinkinių žygis su žemaitukais. Meniškos nuotraukos, kur sustabdytos pačios gražiausios akimirkos, abejingų nepaliko. O ir melodingos dainos, žirgams žvengiant, išdidžioms raitelės jojant ir šalia jų garbingiems važnyčiotojams žingsniuojant – tikra šventė visiems žirgų mylėtojams. Juolab kad dar viena tikrai įspūdinga šventė laukia ir Lazdijuose. Tą patvirtino Lazdijų žirgininkų klubo prezidentas Ramūnas Buinauskas. „Lapkričio 17 dieną Lazdijų hipodrome bus rengiama „Žirgininkų krašto žirgų paroda – mugė“. Juk šiemet gimė daug žemaitukų, o taip pat kitų veislių kumeliukų. Jie – gražūs, įspūdingi, tikrai yra ką parodyti, tad norisi, kad žmonės pamatytų, pasidžiaugtų. O ir proga visiems susitikti, susieiti ir tiesiog pasidžiaugti išties puiki. Jau žinau, kad ši idėja tikrai virs realybe“, – sakė Lazdijų žirgininkų klubo prezidentas Ramūnas Buinauskas.
Dineta Babarskienė
 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.