Soparnik – tradicinis Dalmatijos pyragas su špinatais

Šis patiekalas yra iš Dalmatijos regiono ir buvo populiarus tarp paprastų žmonių dėl savo paprastų ingredientų.

Ingredientai (4 porcijoms):

Tešlai:

• 300 g kvietinių miltų
• 150 ml vandens
• 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelis druskos

Įdarui:

• 300 g špinatų (arba lapinių burokėlių, jei norite autentiškumo)
• 1 vidutinio dydžio svogūnas
• 2 skiltelės česnako
• 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelis druskos ir pipirų

Paruošimas:

1. Tešlos paruošimas:

• Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos.
• Įpilkite alyvuogių aliejaus ir po truputį įpilkite vandens, kol susidarys minkšta ir elastinga tešla.
• Uždenkite tešlą švariu rankšluosčiu ir palikite pailsėti apie 30 minučių.

2. Įdaras:

• Nuplaukite ir nusausinkite špinatus arba lapinius burokėlius, smulkiai supjaustykite.
• Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, apkepkite alyvuogių aliejuje, kol taps permatomi.
• Sudėkite špinatus, įberkite druskos ir pipirų, trumpai apkepkite (2–3 min.), kol suminkštės.
• Palikite įdarą atvėsti.

3. Pyrago formavimas:

• Tešlą padalykite į dvi dalis ir iškočiokite plonus apskritimus.
• Ant vieno tešlos apskritimo dėkite atvėsusį įdarą, palikdami 1 cm nuo kraštų.
• Uždėkite antrą tešlos sluoksnį ant viršaus ir užspauskite kraštus.

4. Kepimas:

• Kepkite pyragą 200 °C temperatūroje apie 20–25 minutes, kol tešla taps auksinės spalvos.
• Išėmę iš orkaitės, pyragą aptepkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, kad tešla būtų minkštesnė.

5. Patiekimas:

• Supjaustykite į trikampius gabalėlius ir patiekite šiltą arba kambario temperatūroje.

Patarimai:

• Soparnik puikiai dera su natūraliu jogurtu ar stikline vyno.
• Jei norite papildomo skonio, į įdarą galite pridėti smulkintų sūrių, tokių kaip feta.

„Europos Pulso“ inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.