Receptas: Prekmurska gibanica
Autentiškas Slovėnijos desertinis sluoksniuotas pyragas, kilęs iš Prekmurjės regiono. Įtrauktas į ES saugomų produktų sąraš: tai – daugiau nei saldumynas, tai – paveldas.
Reikės (4–6 asm.):
- 500 g trapios (pyraginės) tešlos,
- 250 g aguonų (sumaltų),
- 250 g varškės,
- 2 kiaušinių,
- 2 obuolių (nuluptų ir sutarkuotų),
- 100 g maltų graikinių riešutų,
- 100 g cukraus,
- 100 g grietinės,
- 100 ml pieno,
- cinamono, vanilinio cukraus, sviesto.
Sluoksniavimas:
1. Trapioji tešla – pirmas sluoksnis.
2. Ant jos – aguonų sluoksnis (sumaišytas su trupučiu pieno ir cukraus).
3. Toliau – varškė su kiaušiniu, vanile.
4. Tada – tarkuoti obuoliai su cinamonu.
5. Po to – maltų riešutų sluoksnis.
6. Kiekvienas sluoksnis užpilamas trupučiu grietinės.
Kepimas:
Kepama 180 °C orkaitėje apie 50–60 min. Patiekiama atvėsusi, dažnai – su cukraus pudra arba medumi.