Receptas: Prekmurska gibanica

Autentiškas Slovėnijos desertinis sluoksniuotas pyragas, kilęs iš Prekmurjės regiono. Įtrauktas į ES saugomų produktų sąraš: tai – daugiau nei saldumynas, tai – paveldas.

Reikės (4–6 asm.):

- 500 g trapios (pyraginės) tešlos,

- 250 g aguonų (sumaltų),

- 250 g varškės,

- 2 kiaušinių,

- 2 obuolių (nuluptų ir sutarkuotų),

- 100 g maltų graikinių riešutų,

- 100 g cukraus,

- 100 g grietinės,

- 100 ml pieno,

- cinamono, vanilinio cukraus, sviesto.

Sluoksniavimas:

1. Trapioji tešla – pirmas sluoksnis.

2. Ant jos – aguonų sluoksnis (sumaišytas su trupučiu pieno ir cukraus).

3. Toliau – varškė su kiaušiniu, vanile.

4. Tada – tarkuoti obuoliai su cinamonu.

5. Po to – maltų riešutų sluoksnis.

6. Kiekvienas sluoksnis užpilamas trupučiu grietinės.

Kepimas:

Kepama 180 °C orkaitėje apie 50–60 min. Patiekiama atvėsusi, dažnai – su cukraus pudra arba medumi.

 

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.