Šv. Jokūbo piligrimų kelias per Lazdijų kraštą sulaukia įvairiausių žygeivių

Šv. Jokūbo piligrimų kelias (Camino Lituano), kurio trys atkarpos eina ir per Lazdijų kraštą, sulaukia pačių įvairiausių žygeivių. Ketvirtadienį Lazdijų TIC atstovai aplankė kaimo turizmo sodyboje “Mėta” apsistojusį ir per mūsų kraštą keliaujantį piligrimą iš Pietų Afrikos Jonathan Latouf.
Iš “Camino Lituano” bendruomenės sužinoję, kad piligrimų keliu žygiuoja žmogus iš tokio tolimo krašto, nusprendėme, kad būtų smagu su juo susipažinti, pasikalbėti, išgirsti, kokie jo įspūdžiai ir kaip jis jaučiasi mūsų krašte. Nuvykus į sodybą Jonathan mus priėmė labai šiltai. Padovanoję jam keletą simbolinių mūsų krašto suvenyrų ir šokolado, gerą valandą kalbėjome apie jo 5000 km piligriminę kelionę nuo Lietuvos iki Ispanijos. Paklaustas, kodėl jis tai daro, Jonathan atsakė, jog į šią kelionę išsiruošė dėl dviejų priežasčių: pirma – keliaudamas jis siekia surinkti lėšų savo anūko, kuris serga disleksija gydymui, antra – jis nenori savo likusio gyvenimo (Jonathan dabar 69 -neri) praleisti gulėdamas ant sofos. Pabaigti žygį piligrimas planuoja rugsėjo mėnesį Ispanijoje ir sako, kad tai bus pati geriausia dovana jam 70-šimtmečio proga.
  Pietų Afrikos Respublikoje restorano vadybininku dirbęs vyras prieš išvykdamas į šią kelionę pardavė visą savo turtą – namą, automobilį, kitus daiktus ir, kaip jis pats sako, „laisvas ir nepriklausomas išsiruošė į šią kelionę“. Vykdamas į Lietuvą manė, kad čia jo laukia nedraugiški ir šalti žmonės, tačiau pradėjęs eiti piligrimų keliu Lietuvoje Jonathan nenustoja stebėtis, kad sutinka tik puikius, nuoširdžius, draugiškus, paslaugius ir rūpestingus žmones. Piligrimų kelias yra aiškai sužymėtas ir saugus, o svarbiausia, pasak jo, jis nėra „komercizuotas“: „Vienas malonumas žingsniuoti juo ir grožėtis jūsų kraštu“. Jonatham pasakojo, kad pabaigęs šį savo žygį sugrįš į Pietų Afriką, tačiau prie savojo seno užsiėmimo grįžti neketina. Jonathan teigia, kad sieks Pietų Afrikoje surinkti bent tris 10 piligrimų grupes ir kitais metais būtinai grįš į Lietuvą bent 2-3 kartus tam, kad ir vėl įveiktų „Camino Lituano“ bei parodytų, kokia nuostabi šalis yra Lietuva. Piligrimas mano, kad šis „Camino Lituano“ kelias dėl savo unikalumo greitai sulauks dar didesnio populiarumo ir juo keliaus dar daugiau piligrimų iš viso pasaulio.
Lazdijų TIC inf.

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.