Kokia yra džiovintų vaisių nauda?

Dažnai girdime faktą, kad švieži vaisiai yra naudingi mūsų organizmams, o džiovinti - ne. Tačiau visgi galėtume teigti, kad tai yra mitas, o džiovinti vaisiai turi išties nemažą naudą mūsų sveikatai. Šviežias vaisius nuo džiovinto skiriasi tik vandens kiekiu. Tas pats džiovintas vaisius yra lygiai toks pats, kaip šviežias - turi tas pačias mineralines savybes, vitaminus ir ląstelieną, tik šis yra be vandens.
Kodėl vertėtų atkreipti dėmesį maisto prekių parduotuvėse į džiovintų vaisių skyrių?
Džiovinti vaisiai turi begalę vitaminų, o džiovintų vaisių rinkiniai suteikia dviguba „bombą“ gerųjų medžiagų mūsų organizmui. Nors ir yra žmonių, kurie nemėgsta tam tikrų džiovintų vaisių rūšių, norint juos pradėti vartoti, pirmiausiai reikėtų išmėginti skirtingus variantus ir išsirinkti sau pačius mėgstamiausius. Džiovintus vaisius išties reikėtų valgyti, nes jie turi gausybę skaidulų, vitaminų ir natūralaus (ne sintetinio!) cukraus. Taip pat džiovinti vaisiai yra mums itin naudingi dėl savo sudėtyje turinčios ląstelienos, o ši puikiai pagerina mūsų virškinimą, todėl sunkumų nebejausite!
Vaisiams džiūstant, kai iš jų išgaruoja visas vanduo, juose santykinai atsiranda daugiau naudingų maistinių medžiagų nei yra šviežiuose vaisiuose. Palyginus džiovintus vaisius su šviežiais, juose gausu mikroelementų, kurių net yra keliskart daugiau nei šviežiuose. Džiovintų vaisių užtenka suvalgyti kelis šimtus gramų, kad organizmas gautų visos paros mikroelementų normą, o valgant šviežius - reikėtų suvartoti net kelis kilogramus, kad būtų gauta tokia pati norma.
Viena iš svarbiausių džiovintų vaisių savybių yra tokia, kad juose išlieka visos mineralinės druskos, vitaminai, skaidulos bei natūralus cukrus. Džiovinant vaisius išgaruoja tik vanduo, o visos kitos medžiagos niekur nedingsta.
Kokias gerąsias savybes turi populiariausi džiovinti vaisiai?
Pradedant kalbėti apie razinas, o baigiant slyvomis, žmonės neretai suraukia nosį. Daugumai šie džiovinti vaisiai nėra ypatingai skanūs, o pamatę sausainius su juodais gabaliukais, tikisi, kad tai yra šokoladas, o ne razinos. Įdomus faktas yra toks, jog razinų rūšių yra ganėtinai daug, todėl pirmiausiai reikėtų pamėginti visas šias rūšis ir, jeigu tada išties nepatiks - nulinčiuoti. Net jeigu ir nemėgstate šių džiovintų vaisių, vertėtų bent kartais jų suvalgyti, o tie, kas mėgsta - tai dažniau įtraukti juos į savo valgymo racioną, nes šie turi begalę teigiamų savybių, kurios yra naudingos mūsų organizmui.
Džiovintos slyvos. Kaip ir yra žinoma, džiovintos slyvos padeda kovoti su sutrikusiu virškinimu. Juose gausu vitamino A ir C, todėl puikiai tinka norint apsisaugoti nuo peršalimo ligų. Slyvose yra itin gausu mineralinių medžiagų (ypač geležies), todėl vartojant jas dažniau, pajausite, kad esate darbingesni, atsigauna regėjimas ir sustiprėja nervinė bei raumeninė sistemos.
Razinos. Juose gausu magnio, natrio, kalio ir vitaminų, kurie stiprina nervų sistemą bei širdies veiklą. Razinose yra maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį.
Datulės. Jos pasižymi gausybe šių elementų: fosforo, kalio, kalcio, magnio ir geležies. Datulės pasižymi puikia apsauga nuo peršalimo, nes dėl savo cheminės sudėties yra panaši į aspirino sudėtį. Taip pat datulės padeda kovoti su stresu, nes juose itin gausus kiekis magnio.
O kaip su džiovintais egzotiniais vaisiais?
Nors ir pas mus papajos ir ananasai neauga, tačiau šie vaisiai taip pat turi gausybę vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jeigu nemėgstate mūsų tradicinių džiovintų vaisių arba norite įvairovės, tuomet labai rekomenduojama rinktis džiovintus egzotinius vaisius. Geriausia rinktis džiovintus ananasus ir papajas, nes juose gausu natūralaus cukraus ir visas paketas vitaminų!

Daugiau: MAGNIO ALIEJUS

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.