„Kibirkšties“ būrelio medžiotojai įsirengė sodybą

Medžiotojai ne tik medžioja, bet ir rūpinasi savo medžioklės plotų apsauga, žiemą šeria žvėris, ūkininkams padeda apsaugoti gyvulius nuo plėšrių žvėrių, aplinkosaugininkams – išaiškinti brakonierius.
Pastaruoju metu populiaru medžiotojų būreliams įsigyti sodybą savo medžiojamuose plotuose, įrengti ją, kad turėtų kur būrelio nariai susirinkti, aptarti medžioklės reikalus, sėkmes ir nesėkmes, taip pat – kad galėtų po medžioklės saugiai ir pagal visus reikalavimus apdoroti sumedžiotą laimikį.
Tokią sodybą Mikyčiuose jau baigia įrengti „Kibirkšties“ medžiotojų būrelis, vadovaujamas lazdijiečio Vito Maknicko. Pirmininkas teigė, kad idėja būreliui įsigyti sodybą buvo kilusi dar prieš trejus metus. „Žinojome, kad vieni rajono medžiotojų būreliai tokias patalpas jau turi, kiti ieško ir ruošiasi įsigyti. Pirma, kaimuose, mūsų medžioklės teritorijoje, yra daug tuščių sodybų, kurias galima nesunkiai įsigyti, antra, tų patalpų mūsų būreliui labai reikėjo, nes būtina medžiotojams turėti kur susirinkti prieš medžioklę ar po, aptarti reikalus. Be to, reikia patalpų, kur pagal visus reikalavimus galima apdoroti laimikį. Taigi, kai mane išrinko šio būrelio pirmininku, sukviečiau susirinkimą ir nusprendėme įsigyti sodybą. Pasiūlymų buvo nemažai, tačiau pasirinkome Mikyčiuose esančią sodybą, nes ji yra patogioje vietoje – mūsų medžiojamų plotų centre”, – pasakojo „Kibirkšties“ būrelio pirmininkas.
Nupirkta sodyba buvo sena, apleista, apaugusi krūmais, visokiais šabakštynais. „Praeitų metų gegužės mėnesį organizavome būrelio narių talkas, aplink sodybą išpjovėme nereikalingus krūmus, medžius, pasėjome veją, pasodinome medelių. Mūsų būreliui priklauso 60 medžiotojų, todėl reikėjo tik darbus paskirstyti. Viską darėme už savo būrelio narių surinktas lėšas. Rinkome mokestį už medžiojamus plotus, o kiek liko – skyrėme sodybai įrengti. Namas buvo senas, todėl reikėjo pakeisti stogą, apkalti fasadą naujomis lentelėmis, pakeisti langus ir įrengti vidų. Viską darėme savo jėgomis. Vienas iš medžiotojų Mantas padovanojo šiferio naujam stogui, kitas iškasė tvenkinį šalia. Bendromis jėgomis beveik per metus neskubėdami įsirengėme pastatą, kuriame bus erdvu ir patogu susirinkti bei pabūti po medžioklės ar gimtadienį kurio nors medžiotojo paminėti. Taip pat pagal visus reikalavimus jau įsirengėme sumedžiotų žvėrelių apdorojimo patalpas, įsigysime šaldytuvus mėsai. Dar šiek tiek liko atlikti vidaus ir išorės darbų, sutvarkyti mansardą”, – rodydamas patalpas pasakojo pirmininkas.
Lazdijietis džiaugėsi, kad būrelis savo jėgomis ir lėšomis sugebėjo įruošti sodybą, nereikės kaip anksčiau po medžioklės šalti ar šlapiems drebėti lauke dorojant sumedžiotą žvėrelį.
Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Lazdijų skyriaus medžioklės žinovas Anatolijus Palionis sakė, kad Giraitės medžiotojų būrelis pirmas dar 2016 metais įsirengė tokią sodybą, o dabar beveik pusė draugijai priklausančių rajono būrelių turi savas sodybas arba įrenginėja. „Taip prisitaikome prie naujų reikalavimų, keliame medžioklės proceso kultūros lygį“, – teigė A. Palionis.   

Rytis Pavasaris, Lazdijų reklama“

 

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.