„Šventinės“ atliekos: konteineriuose padaugėja vaisių ir kiaušinių

Per šventes ženkliai pasunkėja pirkinių krepšiai ir atliekų konteineriai. „Dar nebuvo tokių švenčių, po kurių nepadaugėtų atliekų“,  – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro vairuotojai Antanas Salickas ir Tadas Valavičius.

Maisto atliekas iš gydymo, sveikatinimo, apgyvendinimo paslaugas teikiančių regiono įmonių bei gyventojų ne vienerius metus vežantys vyrai pastebi, kad po kiekvienų švenčių maisto atliekų konteineriuose akivaizdžiai padaugėja vaisių: bananų, apelsinų, obuolių. „Matyt, per daug prisiperka, nesuvalgo, vaisiai pradeda gesti ir tenka išmesti“, - svarstė ARATC vairuotojai.

Po Velykų konteineriuose atsiduria ir nemažai kiaušinių – tarp daugybės lukštų mėtosi ir nesuvalgyti margučiai.

Tačiau pastaruoju metu tiek įmonių, tiek gyventojų konteineriuose išmesto maisto ženkliai sumažėję.  Daugiausia ten atsiduria tai, kas lieka ruošiant maistą: žievės, lupenos, popieriniai rankšluosčiai.

Pasak T. Valavičiaus, gyventojų konteineriuose retai kada tenka matyti išmesto maisto, o A. Salickas pastebėjo, kad iš įmonių surenkamose maisto atliekose labai sumažėjo išmestos duonos kiekiai.

Kad ir kokios būtų tokių tendencijų priežastys, jos džiugina. O kad jos tokios išliktų ir toliau, kad Velykos būtų žalios ir tvarios, primename svarbiausius atliekų prevencijos ir tvarkymo taisyklių principus:

  • Šventinius pirkinius ir jų biudžetą susiplanuokite iš anksto: apsipirkti eikite su gerai apgalvotu sąrašu ir neviršykite numatyto biudžeto
  • Atėję nusipirkti vieno pamiršto produkto, neimkite vežimėlio ar pirkinių krepšio – prekę neškitės rankoje, taip apsisaugosite nuo pagundos prisidėti nebūtinų daiktų
  • Eidami apsipirkti pasiimkite daugkartinių maišelių sveriamiems produktams ir daugkartinį maišelį pirkiniams
  • Namų puošimui, šventinėms dekoracijoms, stalo serviravimui naudokite natūralias medžiagas,  jau turimas priemones – venkite pigių, vienkartinių daiktų, kuriuos po pirmo panaudojimo tenka išmesti
  • Velykiniams margučiams marginti rinkitės natūralias priemones: svogūnų lukštus, arbatą, burokėlius, raudonuosius kopūstus, ciberžolę ir kt.
  • Kuo daugiau šventinių patiekalų gaminkite namuose – bus pigiau, sveikiau, jaukiau
  • Neišmeskite vartojimui tinkamų maisto likučių: panaudokite juos kitų patiekalų ruošimui, užšaldykite
  • Rūšiuokite visas susidariusias atliekas ir priminkite svečiams, kaip teisingai tą daryti  
  • Atskirai rinkite ir į tam skirtus konteinerius maisto ir virtuvės atliekas: popierinius rankšluosčius, servetėles, riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių, kiaušinių lukštus, arbatos tirščius ir pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, vaisių, daržovių likučius, žieves, lupenas, nuopjovas, mėsos, žuvies atliekas, kaulus, vartojimui nebetinkamus maisto produktus
  • Margučių dažymui naudotas natūralias medžiagas, tokias kaip svogūnų lukštai, arbatžolių tirščiai ir pan. meskite į maisto atliekų konteinerius
  • Panaudotas tekstilės ar kojinių atraižas, į kurias vyniojate marginamus kiaušinius, meskite į mišrių atliekų konteinerius.

Saulėtų ir šviesių šv. Velykų!

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.