Ligoninė paskelbė, kad ieško maisto produktų tiekėjų

Per Centrinę viešųjų pirkimų sistemą Lazdijų ligoninė vykdo apklausą dėl maisto produktų tiekimo 2017-2018 metams. Visos prekės, kurias Lazdijų ligoninė ruošiasi pirkti iš tiekėjų, yra suskirstytos į 175 pirkimo dalis atskiromis grupėmis, pavyzdžiui: gyvulinės kilmės produktai, mėsa ir mėsos produktai, pieno produktai, duonos gaminiai, švieži kepiniai ir pyrago gaminiai, vaisiai, daržovės ir panašūs produktai, perdirbti vaisiai ir t. t. Apklausos nuostatuose rašoma, kad tiekėjas pasiūlymus gali pateikti tiek visoms pirkimo dalims, tiek atskiroms. Kiekvienai pirkimo daliai bus sudaroma atskira pirkimo sutartis. Jei dėl kelių pirkimo dalių nustatomas tas pats laimėtojas, dėl šių pirkimo dalių gali būti sudaroma viena sutartis.

Lazdijų ligoninė per metus iš tiekėjų ruošiasi pirkti daug ir įvairių maisto produktų. Yra sudarytas maisto produktų sąrašas. Tiekėjai, kurie bus atrinkti apklausos būdu, turės pateikti 1400 kilogramų broilerių šlaunelių, 1100 kilogramų kiaulienos mėsos nuopjovų, 700 kilogramų daktariškos ar jai prilygintos dešros, 600 kilogramų kiaulienos kumpio, 6300 litrų pieno, 1000 litrų kefyro, 800 kilogramų varškės, 2000 kilogramų bulvių ir t. t.

Lazdijų ligoninės vyriausiasis gydytojas Vitas Šimkonis teigė, kad šią apklausą teko skelbti dėl to, kad pasibaigė galioti ankstesnė sutartis dėl maisto tiekimo. Didžiausią dalį maisto ligonių maitinimui tiekė ir dar tebetiekia didmenininkų įmonės - UAB Pontem” ir UAB Sanitex” bei E. Jurkevičiaus įmonė. Yra dar keletas mažesnių įmonių, tokių kaip UAB Rivona”, kuri tiekė mažą dalį produktų. Beje, baigiantis sutarčiai su UAB Pontem”, gavome iš jos raštą, kuriame teigiama, kad maisto produktų kainos ženkliai kilo, todėl jų netenkina kaina, kurią mokame jiems už maisto produktų tiekimą. Jie nurodė, kad per šių metų pirmą pusmetį pieno produktų, mėsos gaminių kainos pakilo 30-40 procentų. Taigi jie perka brangiau iš gamintojų, todėl ir už pristatymą turėtume brangiau mokėti”, - sakė vyr. gydytojas.

Kalbintas medikų vadovas sakė, kad anksčiau pirkimo procedūras dėl maisto tiekimo vykdyti buvo paprasčiau. Apklausdavome tris tiekėjus ir su tuo, kuris pasiūlo mažesnę kainą, pasirašome sutartį. Aišku, visada norėdavome, kad maisto produktus tiektų vietinė įmonė, ūkininkai, tačiau jie neatlaikydavo konkurencijos su stambesniais tiekėjais, galinčiais patiekti daugiau ir įvairesnių maisto produktų. Prieš keletą metų mums kai kurias daržoves tiekė ūkininkė A. Rutkauskienė. Bet tai darė neilgai. Kita vertus, ūkininkas, kuris užaugina daug bulvių, morkų ar kitų daržovių, jas nori parduoti kuo didesniais kiekiais ir iškart, todėl jis nesuinteresuotas vežioti po keletą ar keliolika maišų daržovių. Toks smulkus tiekimas daug kainuoja jam pačiam. Kaip aš kartais sakau, vienam ūkininkui ar įmonei niekad neapsimokės mums tiekti tik krapus ar kokius kitus mažesnius produktus. Esu girdėjęs, kad Marijampolės rajone yra tokių ūkininkų, kurie specializuojasi šioje srityje ir savo užaugintą produkciją pristato į ligonines, mokyklas, darželius”, - sakė vyr. gydytojas.

V. Šimkonis teigė, kad pagal įstatymus vieno ligonio maitinimui per parą yra skiriama maisto produktų už 1 eurą ir 67 centus. Per metus ligoninė turi nuo 3500 ir 4 tūkstančių ligonių. Taigi maisto reikia daug ir įvairaus. Galiu pasakyti, kad mes ligonius maitiname gerai, nesu gavęs nusiskundimų dėl to. Kai kurie ligoniai net pagiria, jog mes maitiname skaniau negu didesnės ligoninės Kaune ir Vilniuje“, - užtikrino V. Šimkonis.

"Lazdijų žvaigždė"

Autorius: 
"Lazdijų žvaigždės" inf.