Žemės mokestis rajone šiais ir kitais metais 30 proc. mažės visiems jo mokėtojams

Lazdijuose ir visoje Lietuvoje verdančios diskusijos dėl žemės mokesčio dydžio Lazdijų krašte pasiekė piką. 2023 m. gautos sąskaitos žemės mokesčio mokėtojus nustebino ir supykdė.  

Žemės mokesčio  mokėtojai –  ne tik žemdirbiai

Klaidingai ilgą laiką buvo bandoma įteigti, kad žemės mokestis aktualus tik žemdirbiams, ūkininkams. Suprantama, kad žodis „žemė“ daugeliui asocijuojasi išskirtinai su žemės ūkiu, nėra abejojančių, kad žemės ūkis ir ūkininkai, tiek smulkieji, tiek vidutiniai, tiek didieji, yra labai svarbūs Lazdijų kraštui. Tačiau svarbu mokesčių naštą palengvinantį sprendimą priimti lygiai teisingą visiems.

Rajone žemės mokesčio mokėtojų 2023 m. buvo beveik 18 tūkstančių: praktiškai tiek pat, kiek yra gyventojų. Jų Lazdijų rajone 2024 m. sausio 1 d., Registrų centro duomenimis, buvo 18 484. Taigi, šį mokestį moka visi žemės savininkai, nepriklausomai nuo jos paskirties: tiek miestų gyventojai, turintys sklypus prie namų, tiek sodininkai, tiek ūkininkai, tiek kaimo turizmo verslą plėtojantys, tiek miškų ūkio paskirties žemės savininkai.

„Žmonių nuomonės skirtingos, tai natūralu, juk kalbame apie mokesčių dydį, ne apie pramogas.  Visų pirma esu dėkinga tiek darbuotojams, rengusiems sprendimų projektus, turėsiančius įtakos žemės mokesčio dydžiui 2024 ir 2025 m., tiek žemės mokesčio mokėtojams, suradusiems laiko atvirai ir drąsiai diskutuoti apie galimus minėto mokesčio dydžio pokyčius. Su skirtingomis mokesčių mokėtojų grupėmis diskutavome keliolikoje susitikimų. Apibendrindama galiu drąsiai pasakyti, kad didžioji dauguma pasisakė ne už kuo mažesnius mokesčius, o už kuo greitesnius pokyčius rajone. Jiems svarbūs realūs darbai mūsų krašte: ilgėjantys asfaltuotų kelių ir tiesiamų šaligatvių kilometrai, sporto ir laisvalaikio erdvių įrengimas, ilgėjantis apšviestų erdvių sąrašas, prisidėjimas vykdant melioracijos projektus, šienainio, šieno ar šiaudų tinklelių išvežimas bei utilizavimas. Taryboje priimti sprendimai – kompromisas, kurio dėka žemės mokestis, lyginant su 2023 m. metais, reikšmingai mažės, bet svarbiausi darbai nesustos“, – apie priimtą sprendimą kalbėjo savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Žemės mokestis – 30 proc. mažesnis visiems  jo mokėtojams

Trečiadienį, kovo 20 dieną, vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje po ilgų diskusijų vienbalsiai priimtas sprendimas tiek 2024, tiek 2025 metais sumažinti žemės mokestį visiems jo mokėtojams vidutiniškai 30 proc.

Svarbu, kad lengvatų Lazdijų rajono savivaldybė taiko tikrai daug ir įvairių. Jos nustatytos seniausiai ir nebuvo peržiūrėtos jau kelerius metus. Žinant, kad lengvatų tikslas yra padėti tiems, kam labiausiai reikia, jas peržiūrėti buvo jau laikas.

Lengvatos ir toliau bus taikomos nuo okupacijos nukentėjusiems asmenims, nuo gaisrų, kurių metu padaryta žala gyvenamiesiems ir (ar) ūkiniams pastatams, nukentėjusioms šeimoms, daugiavaikėms šeimoms, senjorams ir tiems, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų asmenų ir kuriems nustatytas 0-40 procentų dalyvumo lygis.

Iki šiol taikyta lengvata neapmokestinti pirmųjų 3 ha gyvenant kaimiškosiose teritorijose, kuri iki šių metų buvo taikoma visiems senjorams, daugiavaikėms šeimoms ir tiems, kurių šeimose mokestinio laikotarpio pradžioje nėra darbingų armenų ir kuriems nustatytas 0-40 procentų dalyvumo lygis – neapmokestinamas plotas sumažintas iki 1 ha. Šis sprendimas buvo priimtas, nes praktika rodo, kad tiems, kurie žemės nedirba, daržovėms užsiauginti 1 ha tikrai pakanka. Tie, kurie žemę dirba ir iš šios veiklos gauna pajamas, net jei yra senjorai, turi galimybes mokėti tokį patį žemės mokestį kaip bet kuris kitas rajono gyventojas. Juk tiems, kurie nėra sulaukę pensinio amžiaus, nėra lengviau nei senjorams, priešingai, jie dažnai dar turi papildomų išlaidų kuriantis, padedant artimiesiems įsikurti, gerinant savą buitį ar investuojant į vaikų ar savo išsilavinimą. Galų gale, jei kalbama apie ūkininkaujančiuosius, tai tiesioginės išmokos ir jų dydis nuo to, ar deklaruojantysis yra senjoras, ar ne, nepriklauso.

Sumokami mokesčiai –  tiesioginė investicija į krašto klestėjimą

Žemės mokestis labai svarbus visiems, planuojant ir įgyvendinat svarbiausius darbus seniūnijose. Šios lėšos skiriamos viešųjų erdvių, šaligatvių, kelių priežiūrai ir remontui, svarbiausių bendruomeninių, sveikatos, religinių ir kitų bendruomenių, žemės ūkio, sporto, kultūros, švietimo, susisiekimo ir kitoms reikmėms. Tai tiesioginė nauda tiems patiems rajono gyventojams, kurie ir moka žemės mokestį. 2023 metais šio mokesčio buvo sumokėta 736 265 eurai.

Lazdijų r. sav. inf., „Lazdijų žvaigždė“ (2024-03-22)

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.