Šįkart žaidė ne vaikai, o direktorė ir pedagogės

Praktinė konferencija-metodų mugė „Žaidimų laboratorija“ nepaliko abejingų.

Jau ne pirmus metus Lazdijų mokykloje-darželyje „Kregždutė“ organizuojamos praktinės konferencijos. „Visoms Lietuvos „Kregždutėms“ susivienijus, t. y. šiuo pavadinimu pavadintiems darželiams, lopšeliams, mokykloms, pas mus į konferenciją atskrenda „kregždučių“ iš įvairių Lietuvos vietovių“, - šypsodamasi sakė Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ direktorė Danutė Matulevičienė. Mat ir tądien „kregždučių“ būta ir iš Kybartų lopšelio-darželio „Kregždutė“.
Ši praktinė konferencija-metodų mugė „Žaidimų laboratorija“ naudinga, įdomi, svarbi ir labai reikalinga. Lazdijų mokykla-darželis „Kregždutė“ ją organizavo bendradarbiaudama su Lazdijų švietimo centru. Daugiausia padirbėjo pedagogės Dovilė Kazakevičienė, Vaida Naujalienė bei Irena Baranauskienė, kad konferencija būtų visapusiška, įdomi, naudinga, darbas sklandus - kaip numatyta programoje. Konferencijos dalyvėms buvo įteikti pažymėjimai, o parengusioms pranešimus dar ir dovanos nuo Lazdijų rajono savivaldybės.
 Konferencija svarbi visoms šios srities specialistėms. „Auklėtojos yra, švelniai tariant, primirštos, tad konferencija joms, jų pačių dalijimasis sava patirtimi itin svarbi. Kartais, atrodo, dirbi ir nieko čia ypatingo, o kiti išvydę sako, jog reikia ir mums pasimokyti, tad pasidalijimas savo darbo patirtimi itin naudingas. O kas gi geriau gali būti už informaciją, perduodamą iš lūpų į lūpas, o čia dar viskas išbandoma“, - teigė Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ direktorė Danutė Matulevičienė.
Anot edukologų, žaidimas yra biologiškai nulemtas būdas mokytis. Tai – natūralioji mokykla, kurioje apstu spontaniškumo, motyvacijos, kur kiekvienas yra geras ugdytinis. Vaikui žaidimas – labai rimta veikla. Žaisdami mažieji siekia tobulėti, nugalėti kliūtis, išbandyti savo jėgas. Per žaidimą atsiskleidžia vaikų asmenybė, charakterio savybės. Mažųjų žaidimai leidžia jiems tyrinėti, atpažinti, tartis, kurti prasmes, rizikuoti, vaidinti, o tuo pačiu ir daug išmokti. Tad pirmyn į žaidimų pasaulį!
Žaidimams tinka patys netikėčiausi daiktai - svarbu būti išradingiems
Praktinę konferenciją-metodų mugę pradėjo Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ direktorė Danutė Matulevičienė, Švietimo centro metodininkė Rasa Jušinskienė ir, žinoma, ko gero, visų vaikų ir netgi suaugusiųjų mėgstami personažai Maša ir Lokys. Pranešimą „Šventės idėja - mėgstamas vaikų personažas“ parengė V. Naujalienė ir D. Kazakevičienė, įsikūniję į visų mėgstamus personažus Mašą ir Lokį.  Jos teigė, kad vaikai ilgai atsimena  šventes būtent su jų mėgstamais personažais, tokios šventės įstringa vaikų atmintin ilgam. „Ypač, kai personažai tarsi nužengę iš pasakų knygų ar mėgstamų vaikų filmukų. Smagu, kad turime savo siuvėją, tad ji mums labai pagelbėja, pasiuva kostiumus“, - tikino pranešėjos. Maša ir Lokys pradžiugino net ir „dideles mergaites“ - pedagoges konferencijos dalyves. Viešnios iš Kybartų lopšelio-darželio „Kregždutė“ A. Povilaitienė ir R. Doreikienė skaitė pranešimą „Kūrybinės improvizacijos remiantis smulkiąja tautosaka“. Ir čia jau buvo išbandyti ypatingi instrumentai - savo rankų darbo, iš antrinių žaliavų. Muzikavo net ir Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ direktorė. Kitos pedagogės gi tikino, kad ir joms tokių reiks pasigaminti. Pranešimas „Tyrinėjame ir tobulėjame“ - parengtas L. Čerkelienės. Praktinis užsiėmimas - piešta ant ledo. O skaitant pranešimą „Smagūs pirštukų žaidimai“, kuriuo sudomino pranešėjos V. Valutkevičienė ir Ž. Nikiforovienė, buvo žaista su pupelėmis - jos rūšiuotos, o kad dalyvėms būtų sunkiau, jos tai darė su pirštinėmis. Buvo dovanota pupelių, skirtų ir užsiauginti, ir žaisti su vaikais. Pasirodo, ir pupelės gali būti puiki priemonė ir žaisti, ir mokytis. O ką veikti žiemą lauke, patarimų kolegėms negailėjo viešnia iš Seirijų A. Žmuidzinavičiaus gimnazijos. „Kas gali būti geriau už žiemą - tik kita žiema“, - pasidalijusi visomis žiemiškomis veiklomis, žaidimais ir užsiėmimais, sakė J. Malinauskienė.
Bendrauta ir prie kavos puodelio, o paskui vėl pasinerta į žaidimų pasaulį
Pranešime „Žaidžiu, tyrinėju, mokausi“ (lekt. I. Baranauskienė ir D. Kazakevičienė) daugiausia dėmesio buvo skirta praktiniam pristatymui. Buvo rodoma, kaip taikomos fizikos žinios, eksperimentuojama, vaikai tampa mokslininkais, atskleidžiančiais tikras mokslines paslaptis. O ir dovanų iš pranešėjų gauta - spalvotų rutuliukų. „Kas šių rutuliukų namo neparsineš, tas nedalyvavo konferencijoje“, - juokavo pranešėjos. „Vaidiname ir mokomės“, - sakė pranešėjos J. Juzėnienė ir R. Maknickaitė. Svarus pranešimas ir išsamiai parodyta veikla - vaidinimai. „Mes turime Nežiniukus Jonuką ir Petriuką, tad juos mokome ir mokome. Vaikams patinka juos mokyti, nes jie amžiniai nieko nežino“, - sakė pranešėjos. O juk niekad negali žinoti, kuo vaikai taps užaugę. „Galbūt ir talentingų artistų užauginsime“, - tikisi jos.
Pranešėjos V. Valutkevičienė ir G. Stankevičienė parengė pranešimą „Pasakų metodai“ - jos dirba su pačiais mažiausiais. Dar vienas pranešimas - „Netradiciniai ugdymo metodai ugdymo procese“ ( pranešėja D. Sukackienė_. O paskutinį pranešimą skaitė L.Češkevičienė ir R. Gudžiauskienė - „Žaidimai ir jų įvairovė vaikų ugdyme“, tai savotiška konferencijos apžvalga. Daugiausia pranešimų skaitė Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ pedagogės, o jos tikrai turi ir ką pasakyti, ir kuo pasidalinti su savo kolegėmis. Ir nemanykite, kad konferencijos dalyvės tik žaidė. Pranešimai buvo rimti, išsamūs, pateiktos išvados, daug vaizdinės medžiagos, tačiau juk nieko nėra įdomiau, kaip viską ne tik išgirsti, bet ir patirti, išbandyti. Tokias galimybes ši praktinė konferencija ir suteikė, toks buvo ir jos užmanymas.
 Praktinė konferencija-metodų mugė „Žaidimų laboratorija“ nepaliko abejingų, pateikė naujų minčių, idėjų ateičiai. Pasirodo, tereikia tik panirti į smagų žaidimų pasaulį ir mažųjų mokymasis virsta pačia įdomiausia veikla.  „Džiaugiuosi, jei su viena mintimi atėjote, o išsinešate jau kelias“, - sakė Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ direktorė Danutė Matulevičienė.

Dineta Babarskienė

Autorius: 
„Lazdijų žvaigždės“ inf.

Komentarai

Turbūt prieš rinkimus bijojot žodį kregždutė pasakyt, tai tik dabar šventę surengėt D:D:D:?

jie jau laisvi žmonės ir nebijo to ...

Šiaip ir buvo prieš rinkimus...

Muzikavo NET darzelio direktore. Kuo tokia ypatinga , kad NET ?

NET tu nepatikėsi, kad direktorė visada dalyvauja renginiuose. Dar čia neapšikai, varyk varyk, grįš tau viskas bumerangu.

pakomentavai,, lyg ciapajevas''