V. Danauskienė: pasakius A, reiktų nebijoti tarti ir B

Paskutiniame Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdyje vienas iš svarstomų klausimų buvo žemės mokesčio lengvatų taikymo sprendimo projektas. Šis klausimas, kilus ginčams, buvo atidėtas, ir kreiptasi į savivaldybės Antikorupcijos komisiją, kad ši įvertintų sprendimo projektą korupcijos rizikos prasme. 
 Žemės mokestis yra svarbus pajamų šaltinis savivaldybei. Pernai iš šio mokesčio į rajono biudžetą surinkta 321 tūkstantis eurų pajamų. 
Pagal dabartinį sprendimo projektą siūlomos lengvatos rajono biudžetui neatneštų apie 140 tūkstančių eurų pajamų. 
Tai reiškia, kad tų pinigų nebus nei mokytojų, nei kultūros darbuotojų atlyginimams didinti, nei keliams tvarkyti, nei sveikatai ar socialinei aplinkai rajone gerinti. 
Palyginimui – 2018 metais VISŲ Lazdijų rajono seniūnijų, o jų yra vienuolika, gatvių apšvietimui, kelių, kapinių ir viešųjų erdvių priežiūrai bei tvarkymui skirta iš viso 192 tūkstančiai eurų.
Taigi, labai svarbu, kad žemės mokesčio lengvatos ir jų taikymas būtų gerai pamatuotas, kad atitiktų solidarumo, teisingumo ir lygiateisiškumo principus. 
Nustebino, kad viešojoje erdvėje pasirodė nepilna informacija apie vykusį posėdį ir ypač apie šio klausimo svarstymo eigą taryboje. Pasakius A, reikėtų nebijoti pasakyti ir B, t. y. pateikti gyventojams ne tik tą dalį klausimo, kuri palanki vienai ar kitai politinei jėgai taryboje, bet viską, kaip vyko diskusija.
O diskusija ir kilo dėl to, kad dalis savivaldybės tarybos narių posėdyje staiga pakeitė savo iš anksto išreikštą nuomonę, kurią buvo išsakę Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje. Klausimo dalyje dėl lengvatos asmenims, nukentėjusiems nuo sovietinės okupacijos, tarybos narys Artūras Margelis teigė, kad kitas tarybos narys Audrius Klėjus pasisakė už tai, kad ši lengvata minėtai gyventojų grupei nebūtų taikoma iš viso. 
Tai yra netiesa, nes tiek komiteto, tiek tarybos posėdyje, garso įrašuose aiškiai užfiksuota, kad tokio siūlymo iš A. Klėjaus pusės nebuvo. 
Tuo tarpu komiteto posėdyje būtent pats A. Margelis pasiūlė lengvatą taikyti taip, kaip ji buvo pristatyta tarybos posėdyje – t. y., kad žemės mokesčio lengvata būtų taikoma tiems nukentėjusiems nuo sovietų okupacijos asmenims, kurie patys dirba žemę.
Ir tai buvo būtent A. Margelio, o ne A. Klėjaus ir ne kieno kito siūlymas, už kurį balsavo komiteto nariai ir kuris buvo atneštas į tarybą. 
Pažymėtina, kad išanalizavus žemės mokesčio lengvatų taikymą asmenims, nukentėjusiems nuo sovietinės okupacijos, paaiškėjo, kad tik 23 proc. visų tokių žemės savininkų žemę deklaruoja (naudoja, dirba) patys, t. y. kitais atvejais – 77 proc. jiems priklausančia žemės mokesčio lengvata naudojasi tie, kas žemę faktiškai dirba ir gauna iš jos tiesioginę naudą, o tai daugiausia yra ūkininkai, nuomojantys žemę iš asmenų, nukentėjusių nuo sovietinės okupacijos.
Noriu pasidžiaugti, kad šios kadencijos Lazdijų rajono savivaldybės taryba pagaliau išdrįso daryti įrašus – garso ir vaizdo – ne tik tarybos posėdžių, bet ir komitetų posėdžių. Taip labai lengvai bet kuris iš mūsų galime patys perklausę įsitikinti, kas teisus, o kas gudrauja prieš rinkėjus. 

Vilma Danauskienė, savivaldybės Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja

Autoriaus nuotrauka: 

Komentarai

Jei tokia teisinga, tai paskelbk, kad pati paduota į teismą už straipsnį, neatitinkantį tikrovės. https://bukimevieningi.lt/2019/08/02/melagiai-lrt-zurnalistai-pamelavo-delfi-zurnalistei-o-si-netycia-skaitytojams/?fbclid=IwAR2GblILwuleh03uI2EpUE1iBMkGyJPQwSZbzxEf9YYYlb7yb95TgDG2lgU

Ar tik pats Margelis nesinaudoja šita lengvata? Eilinį kartą nori apgauti žmones. Juk ponas Margelis šventas.

Ponia Danauskienė su žurnalistika, žinių pateikimu, žiniasklaida neturi nieko bendro - ji tik atstovauja interesus. Turėkite tą galvoje, skaitydami jos rašliavą...

Damı akıyor, onu bile onaramıyoruz” diyor,<br> <br> Ve ben, tiyatro efsanemiz Yıldız Hanım'ın kim bilir kaçıncı kez bir bakana benzer isteklerde bulunmasına tanık olurken, utandım.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my homepage: <a href="https://cr-obr.ru/bitrix/rk.php?goto=https://gromanbouw.nl/hr/4pyj2">sömürülen white web kamerası ladyboy</a>

Affordable Glyburide for diabetes without prescription Looking for an online pharmacy that offers home delivery of diabetes medication without a prescription.<br> <br> Online drugstore for Glipizide without prescription Online pharmacy for diabetes without prescription<br> <br> <br> <br> Visit my site ... <a href="https://www.markproject.my/blog/index.php?entryid=171">Buy diabetes meds online like a boss</a>

If you are going for best contents like me, just pay <br> <br> a quick visit this web site daily because it offers feature contents, thanks<br> <br> <br> <br> Take a look at my blog post ... Iona - https://bongfood.kr/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=827326

Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, <br> <br> However I am having problems with your RSS. I don't understand the reason why <br> <br> I can't subscribe to it. Is there anybody else getting similar RSS problems?<br> <br> Anyone that knows the answer can you kindly respond? Thanks!!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my blog post <a href="http://peoplei.spolight.com/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=56308">Is there a link between finasteride use and high blood sugar levels?</a>